Perswet Iran aangescherpt

Het vertrekkende Iraanse parlement heeft gisteren de rechterlijke macht meer mogelijkheden gegeven om de pers aan te pakken. Volgens de aangescherpte perswet mogen uitgevers niet langer een verboden krant onder een nieuwe naam opnieuw uitbrengen, wat praktijk was geworden in Iran. Schrijvers van illegaal geachte artikelen worden persoonlijk strafbaar, naast hun uitgevers en hoofdredacteuren. Ten slotte wordt kritiek op de grondwet strafbaar. Het huidige parlement wordt gedomineerd door conservatieven, die met alle middelen proberen de in kracht groeiende hervormingsbeweging een halt toe te roepen. De conservatieven hebben in februari in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen een zware nederlaag geleden tegen de hervormers. Het nieuwe parlement moet 27 mei aantreden, maar door conservatieve manoeuvres is dit onzeker geworden.