Pan-Europees netnummer in de maak: +388-3

Er komt aan het eind van dit jaar één pan-Europees netnummer voor het bedrijfsleven in Europa. Het netnummer, +388-3, zal naast de bestaande netnummers in de Europese landen komen en moet ondernemingen helpen makkelijker zaken te doen.

Dat heeft Steve Roberts, plaatsvervangend directeur van European Telecommunications Office (ETO) gisteren tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. ETO is een Europese intergoevernementele organisatie, met standplaats Kopenhagen, die is belast met de regulering van de telecommunicatie in Europa.

ETO wil vanaf september beginnen met het toewijzen van het pan-Europese netnummer, dat in de vijftien lidstaten van de Europese Unie plus Noorwegen, Zwitserland, Cyprus, Polen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Bulgarije en Kroatië beschikbaar zal komen.

ETO heeft nog niet besloten hoeveel het gebruik van het nieuwe netnummer zal kosten, maar waarschijnlijk net zo veel als lokaal bellen. ETO wil de telecombedrijven belasten met het instellen van het netnummer en het aan hen laten overlaten de kosten aan de klant in rekening te brengen.

Het nieuwe netnummer zou het bedrijven makkelijker moeten maken call centers en help desks op te zetten. Ook kunnen bedrijven ervan profiteren als ze adverteren op satelliet-of kabel-tv doordat ze niet verschillende netnummers hoeven op te geven als ze hun commercials tegelijkertijd in een aantal landen uitzenden.

Het pan-Europese netnummer is op aandrang van de EU en van multinationale bedrijven als American Express en Unilever tot stand gekomen, zo meldt vandaag de Wall Street Journal. Gisteren is de beslissing bekendgemaakt door de International Telecommunications Users Group (INTUG), een organisatie die zakelijke en individuele bellers in de hele wereld vertegenwoordigt.

Volgens INTUG is er ook een pan-Europees netnummer in de maak voor gesprekken via mobiele telefoons