Neve Campbell

In een reeks profielen van hedendaagse sterren deze week Neve Campbell, de donkerharige `scream queen' uit de Scream-trilogie van Wes Craven.

Neve (uit te spreken als Nev) Campbell was al als tiener op de Nederlandse televisie te zien in de Canadese jeugdserie Catwalk (1992/3) als het zangeresje Daisy dat al haar pogingen om in een bandje te zingen zag stuklopen op vroegwijze verliefdheden op toetsenisten, drummers, bassisten en gitaristen. En de enige reden waarom ze nooit een irritante slet werd, was omdat ze iets had, iets in haar blik, iets werkelijk ondoorgrondelijks. Volgens haar eveneens acterende broer Christian had ze dat als kind al: een plotselinge donderwolk die zich over haar gezicht kon verspreiden, en dan wist je niet wat er met haar aan de hand was, maar wel dat het op z'n minst desastreus moest zijn. Het zit hem in die donkerbruine ogen, waarvan het ene een beetje loenst, en die de indruk wekken dat Neve Campbell haar blik altijd naar binnen heeft gericht. En dat ze daar een wereld ziet waar de zon zelden doorbreekt.

Haar naam betekent `sneeuw' in het Italiaans, maar ze kreeg hem omdat het de meisjesnaam van haar Nederlandse moeder was. Neve Campbell werd op 3 oktober 1973 geboren in Guelph in de Canadese staat Ontario. Met een vader die als toneelleraar aan de plaatselijke middelbare school werkte, stond haar weinig in de weg om haar acteerambities te verwezenlijken, al kan ik me moeilijk aan de indruk onttrekken dat haar intrigerende duistere gelaatsuitdrukking een bepaalde vorm van typecasting niet helemaal uitsluit. Het maakte haar in ieder geval bij uitstek geschikt voor de rol van de labiele Julia Salinger in de televisieserie Party of Five (die dit jaar zijn zesde en laatste seizoen ingaat en nog wordt uitgezonden door NET 5). En ook voor de rol die haar internationaal bekend maakte, de nerveuze Sidney Prescott in de horrortrilogie Scream van Wes Craven, konden die kooltjesogen van alles suggereren: van doodsangst tot argwaan tot meedogenloosheid. Met haar donkere haren was ze bovendien een van de eerste niet blonde en rondborstige `scream queens' die bij het grote publiek bekend werd.

In de filmrollen die ze naast Party of Five en Scream speelde, werd door de regisseurs gretig gebruik gemaakt van haar status als `de actrice die depressiviteit sexy' wist te maken. De oversekste Suzie, die in een ingewikkelde vierhoeksrelatie met Kevin Bacon, Matt Dillon en Denise Richards terechtkwam in Wild Things (1998) was zo'n rol. Voor de gelegenheid waren haar ogen extra zwaar aangezet, waardoor het leek alsof ze door de zwaarte van haar oogleden niet eens meer de wereld in kon kijken. Binnenkort is ze te zien in de romantische komedie Three to Tango (1999), waarin het, zoals de titel suggereert tobben blijft met de liefde. Tot nu toe hebben we haar alleen in de discofilm Studio 54 (1998) voorzichtig zien glimlachen.

    • Dana Linssen