Nederlands jazzlabel Via failliet

Het Hilversumse jazzplatenlabel en distributiebedrijf Via is failliet. De financiers willen niet langer opdraaien voor de verliezen die sinds 1996 worden geleden. Via wijt het verlies aan de kleine markt voor jazz, ongeveer twee procent van de platenomzet, en de concurrentie, onder anderen van Internetbedrijven. Ook het Hilversumse klassieke label Vanguard krimpt het aantal opnamen sterk in, omdat die op de overvolle cd-markt onvoldoende rendabel zijn. Op stapel staande cd-uitgaves van Via zijn geannuleerd; voor een deel van het personeel is ontslag aangevraagd. Via, een van de drie grote jazzlabels in ons land, produceerde per jaar ongeveer vijftig cd's, waarvan er gemiddeld duizend werden verkocht. Via-artiesten waren onder anderen Yuri Honing, Piet Noordijk, Michiel Borstlap. Daarnaast distribueerde Via labels van muzikanten en buitenlandse labels zoals Winter & Winter en Dreyfus.