Miljardair Scheringa met troetelkind naar beurs

De financiële dienstverlener DSB Groep gaat volgende maand naar de beurs. Eigenaar Dirk Scheringa behoudt de meerderheid. ,,Ik wil het graag zelf blijven doen.''

Dirk Scheringa (49) heeft er nooit enige twijfel over laten bestaan. De eigenzinnige miljardair, zoon van een Friese kaasmaker, liet een paar jaar geleden al weten DSB Groep dolgraag naar de Amsterdamse beurs te willen brengen, maar achtte toen ,,het moment nog niet rijp''. Volgende maand waagt hij dan toch de stap naar het Damrak, juist nu de rente-aftrek op consumptief krediet op het punt staat te verdwijnen en de aandelenkoersen wereldwijd heftig in beweging zijn.

De door DSB verstrekte consumptieve kredieten, inmiddels goed voor een uitstaand saldo van zo'n 4 miljard gulden, konden dankzij fiscale voordelen snel en relatief voordelig worden afgelost. Maar volgend jaar treden de nieuwe belastingregels van Zalm en Vermeend in werking, en dan mag rente op consumptief krediet niet meer als aftrekpost worden opgevoerd. Consumptief lenen wordt dus duurder.

,,Geen enkel probleem'', vindt Scheringa, volledig eigenaar en oprichter van DSB Groep. ,,De klanten hebben de nieuwe plannen geestelijk al verwerkt. Ze weten dat ze een lening niet binnen een jaar kunnen aflossen en kennen de gevolgen.'' Scheringa verwacht zelfs voordeel te halen uit de nieuwe belastingregels. ,,Wij bieden het laagste rentetarief en dat verschil komt door het opheffen van die aftrekpost nog meer naar voren. Mensen kunnen de kosten daardoor heel simpel vergelijken. Bovendien betreft het in 40 procent van de gevallen leningen voor woningverbetering en die rente blijft ook in 2001 gewoon aftrekbaar. Ik verwacht dan ook dat het uitstaand saldo consumptief krediet het komende jaar verder zal toenemen.''

Bang voor een moeizame introductie op de beurs is Scheringa ondanks het huidige slechte beursklimaat niet. ,,Ik verwacht dat de aandelen in de Oude Economie zullen opleven. Beleggers zullen niet meer zo makkelijk geld steken in ondernemingen die nog helemaal geen winst maken. Ze geven weer gewoon de voorkeur aan degelijke bedrijven die goede cijfers kunnen laten zien.'' En met een sneer naar Nina Brink, de veelbesproken ex-topvrouw van het geplaagde internetbedrijf World Online: ,,Ik zal vlak voor de beursgang van DSB geen aandelen verkopen.''

De stap naar het Damrak, die voor de helft bestaat uit een emissie van nieuwe aandelen en voor de helft uit herplaatsing van bestaande aandelen, moet Scheringa tussen de 700 en 900 miljoen gulden opleveren. Een deel ervan steekt hij in een nieuw kunstmuseum in Spanbroek, waar een kenniscentrum `magisch realisme' moet komen, en in onderwijs in Ethiopië. Met het leeuwendeel van de opbrengst wil DSB zijn marktposities versterken. ,,We hebben het geld nodig om een aantal overnames te kunnen bekostigen. Bovendien is een AEX-notering goed voor de uitstraling van het bedrijf. Je kunt beter opgeleid personeel aannemen.''

Van de emissiegelden steekt DSB Groep dit jaar 15 miljoen gulden in verdere ontwikkeling van internetgerelateerde activiteiten. ,,Ik zie internet als een verkoopkanaal. De controle van de financiële situatie van de kredietaanvragers is op die manier heel simpel. Over zo'n twee jaar kunnen particulieren met een druk op de knop bijvoorbeeld toestemming geven de loonstrook door te sturen.''

DSB Groep, de belangrijkste geldschieter van de voetbalclub AZ uit Alkmaar en sponsor van een schaatsploeg met onder meer Marianne Timmer en Ids Postma, staat volgens Scheringa voortdurend in de belangstelling van bedrijven uit binnen- en buitenland. Toch verkiest selfmade-man Scheringa een gang naar het Damrak boven de verkoop van zijn troetelkind. ,,We hebben een aantal goede gesprekken gevoerd met potentiële kopers, maar ik doe het toch liever gewoon zelf.''

    • Annemarie van der Tuijn