`Meer euromunten in proefpakket'

Om de invoering van de euro begin 2002 te versoepelen, moeten consumenten veel meer munten vooraf krijgen dan minister Zalm van Financiën van plan is. Zalm wil burgers in december een proefpakketje geven met voor 8,55 gulden aan euromunten; dat moet volgens de Raad Nederlandse Detailhandel minstens 25 gulden zijn.

De Europese regels verbieden uitgifte van bankbiljetten vóór 1 januari 2002. Muntjes mogen al wel beperkt in de roulatie komen. Volgens de Raad levert Zalms proefpakketje geen enkele bijdrage aan een soepele invoering. De winkeliers voorspellen een chaos. RDH-voorzitter J. Andreae kwam gisteren met die waarschuwing bij de presentatie van het jaarverslag. Daaruit blijkt dat consumenten flink gewinkeld hebben: in 1999 zette de detailhandel ruim 150 miljard gulden om, 4,2 procent meer dan een jaar eerder.