Langere aanmeldingstermijn voor opkoop

Boeren kunnen zich een maand langer aanmelden voor opkoop van hun bedrijf. Ze mogen nu tot 19 mei een aanvraag indienen. Dat heeft minister Brinkhorst van Landbouw gisteren aan de Tweede Kamer gemeld.

De minister wil boeren zo meer tijd geven voor de ingrijpende beslissing om met het bedrijf te stoppen. Om de animo te vergroten, maakt Brinkhorst de regeling ook iets gunstiger. De wijziging betreft onder meer de taxatiewaarde van stallen. Als een boer daarvoor sloopsubsidie aanvraagt, krijgt hij ten minste 10 procent van de vervangingswaarde, zo belooft Brinkhorst nu. De stoppende boeren krijgen verder een belastingvoordeel: Brinkhorst heeft met de nieuwe staatssecretaris Bos van Financiën afgesproken dat ze geen inkomstenbelasting hoeven te betalen over bepaalde reserves.