Kroonprins gooit speech om

Op het eiland Kuroshima begon kroonprins WillemAlexander vanmorgen de tweede dag van zijn achtdaagse officiële bezoek aan Japan ter gelegenheid van 400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen.

Na kransleggingen volgde op het vasteland een reeks speeches. De kroonprins had zijn eerste toespraak, die voor hem geschreven was, op eigen initiatief `omgegooid', vertelde zijn voorlichter. Zodoende werd het de enige speech in een lange reeks die eens niet begon met de zin ,,vierhonderd jaar geleden kwamen op het eiland Kuroshima...''

De kroonprins vertelde los van toon hoe het verleden hem vanmorgen gegrepen had op zijn boottocht naar het eiland en vroeg zich af waarom de Nederlanders destijds in Japan besloten te blijven. De vriendelijkheid van de ontvangst en de handel, concludeerde hij, daar moet het aan hebben gelegen.

Het Japanse parlementslid Taro Nakayama was even daarvoor de enige die de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië memoreerde. Hij noemde het ,,heel spijtig voor ons allemaal dat de relatie verbroken is door de Tweede Wereldoorlog''.

Tegen het middaguur vertrok de prins naar Nagasaki waar hij onder meer het vlaggenschip van de koninklijke marine HMS De Ruyter bezocht.

Gisteren werd de kroonprins na zijn aankomst op een receptie verwelkomd door de Japanse kroonprins Naruhito. Willem-Alexander en Naruhito zijn beiden beschermheer van de herdenkingsfestiviteiten.

Willem Alexander woont deze week verscheidene herdenkingsceremonies bij in onder meer de steden Nagasaki, Osaka, Kobe, Kyoto en Tokio. Vrijdag houdt de prins een toespraak over waterbeheer op een watersymposium in Osaka. Zijn geplande ontmoeting met de Japanse keizer Akihito, aanstaande maandag in Tokio, is geannuleerd. Volgens de Nederlandse ambassadeur in Japan, R. van Nouhuys, wilde de keizer Willem-Alexander ,,absoluut graag zien'' maar legde dit een ,,te zware last'' op beider programma's . Als de prins in Tokio is, heeft de keizer in het zuiden van Japan verplichtingen, aldus de ambassadeur.

In mei komen keizer Akihito en keizerin Michiko naar Nederland voor een staatsbezoek.

    • Margriet Oostveen