Internationaal

LONDEN

In navolging van de opleving van de Amerikaanse aandelen op Wall Street openden de Europese beurzen vanmorgen in de plus. Op de effectenbeurs in Londen mochten vooral de telecomaandelen zich verheugen in een hernieuwde belangstelling. Het aandeel van zwaargewicht Vodafone dikte bijna 3 procent aan. De FTSE-index klom met 1,07 procent naar 6.140 punten.

FRANKFURT

De Duitse DAX-index trok zich gaande de ochtend steeds minder aan van het positieve sentiment op Wall Street en noteerde tegen de middag 0,26 procent lager op 7.178 punten. Het bankaandeel Dresdner profiteerde van overnamegeruchten en boekte meer dan 4 procent winst. Volgens de Duitse krant Berliner Zeitung staat Dresdner in de belangstelling van ABN Amro en een Amerikaanse bank. Deutsche Telekom maakte goede cijfers over het eerste kwartaal bekend en werd beloond met een stijging van bijna 2 procent.

PARIJS

Parijs trok evenmin profijt van de goede stemming in de Verenigde Staten. De CAC-40 daalde met 0,15 procent naar 6.139 punten. Cementmaker Lafarge moest het hogere bod op het Britse Blue Circle bekopen met een lichte koersdaling. Sterkste stijger was automatiseerder Cap Gemini met een winst van meer dan 6 procent.

TOKIO

Het verdere herstel van de Amerikaanse beurzen heeft vanmorgen ook de aandelenkoersen in Azië omhoog gedreven. In Tokio sloot de Nikkei-index op 19.087 punten, een winst van 0,62 procent. Maandag maken nieuwe fondsen hun entree in de Nikkei-index. Indexbeleggers doen bedrijven die de beursgraadmeter verlaten op grote schaal in de verkoop, en kopen de nieuwkomers. Bankfonds Mitsubishi Trust & Banking was gevraagd na bekendmaking van de plannen tot fusie met The Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Op de overige beurzen in het Verre Oosten waren de koerswinsten forser. De index in Zuid-Korea sloot met een winst van 1,04 procent. De Australische aandelenkoersen stegen met gemiddeld 1,87 procent. In Hongkong sloot de Hang-Sengindex met een winst van 0,97 procent.

NEW YORK

De technologiefondsen voerden gisteren de boventoon op Wall Street. Dankzij de hernieuwde belangstelling voor in prijs gedaalde hightechwaarden steeg het Dow-Jonesgemiddelde 1,75 procent tot 10.767 punten. De technologiebeurs Nasdaq maakte een sprong van 7,19 procent tot een stand van 3.793 punten. De opleving van de laatste twee dagen heeft het grote verlies van vrijdag bijna tenietgedaan. Vooral de grote ICT-fondsen en internetaandelen stonden in de belangstelling.