Goede rentree Krajicek

Richard Krajicek heeft in Monte Carlo een geslaagde rentree in het internationale toptennis gemaakt. Vanmorgen bereikte hij de derde ronde door de als zesde geplaatste Zweed Thomas Enqvist te verslaan: 7-5 en 6-1. De geopereerde linkerknie hield het uitstekend.

Krajicek die sinds januari door een knieblessure drie maanden niet speelde had gisteren in de eerste ronde de Spanjaard Fernando Vicente al verslagen met precies dezelfde setstanden.

Krajicek sloeg vanmorgen in de eerste set tegen Enqvist vijftien aces en in de tweede vier. Enqvist had amper verweer tegen de ontketende Nederlander, die zelf ook verbaasd was van zijn hoge tennisniveau. ,,Ik had niet verwacht dat de topvorm zo snel zou komen'', zei hij in een eerste reactie op de baan.

De partij tussen de spelers die in het verleden allebei drie keer van elkaar hadden gewonnen, ging tien games gelijk op. In de elfde game verzilverde Krajicek het eerste van twee breekpunten met een verwoestende forehand. In de tweede set brak hij Enqvist in de eerste game voor 1-0, de vijfde voor 4-1 en de zevende voor 6-1. De wedstrijd op het centrecourt van de Monte Carlo Tennis Club duurde slechts een uur en zeven minuten.

De terugkeer van Nederlands beste tennisser verloopt op het gravel van de Monte Carlo Tennis Club zeer voorspoedig. Gisteren tegen Vicente, die vorige week nog het toernooi van Casablanca won, had Krajicek het alleen in de eerste set bij vlagen lastig. Op 5-4 verzuimde Krajicek twee breekpunten te maken. ,,Maar ik bleef wel rustig'', zei Krajicek na afloop. ,,Ik had me voorgenomen te genieten van de dag met een wedstrijd. Mijn forehand liep goed, daar kan ik heel tevreden over zijn.'' Nadat Krajicek met 7-5 de eerste set had gewonnen en op 2-1 in de tweede opnieuw brak, had de Catalaan geen verweer meer.

Aan de knie met een ,,niet zo beste'' linkermeniscus had Krajicek tijdens de wedstrijden niet gedacht. ,,Als ik speel ben ik niet met de knie bezig.'' De knie behoeft tussen de wedstrijden wel de nodige zorg. Krajicek zet er dagelijks twee apparaten op. Een voor spiersimulatie en een ander dat een tweetal stoffen inbrengt om de pezen rustig te houden. Fysiotherapeut Naaktgeboren verzorgt hem.

Krajicek onderging eind januari in Rotterdam een operatie, nadat hij de Australian Open in tweede ronde moest verlaten toen hij zich tegen de Fransman Escudé plotseling niet meer kon verdedigen. Na vijf dagen op krukken en twee weken volledige rust, begon de revalidatie. Hij trainde vier weken op de tennisbaan voor zijn rentree die hij bewust uitstelde tot Monte Carlo. ,,Ik had ook mijn titel kunnen verdedigen in Miami maar dan was ik misschien weer iets te vlug begonnen, zoals na de vorige medische ingreep.''

In Monte Carlo is Krajicek aan een belangrijke serie toernooien begonnen. Volgende week Barcelona, daarna Rome en Roland Garros, alle op gravel, vervolgens Halle, Den Bosch en Wimbledon op gras. Daarna wacht het Davis-Cupduel in Oezbekistan. Na zijn eerste zege in Monte Carlo staat Krajicek niet afwijzend tegenover het duel waarin Nederland de plaats in de wereldgroep moet behouden. Hij zal na Barcelona beslissen of hij meegaat.

Sjeng Schalken, die zich altijd voor de Davis-Cuptoernooi beschikbaar stelt, haalde gisteren in Monaco ook de tweede ronde. De 23-jarige Schalken won op de banen van de Country Club van de Zweed Jonas Björkman: 6-4 en 6-2.