`Gesprek met vorstin bevat nooit nieuws'

De NOS gaat een gesprek met koningin Beatrix uitzenden dat een maand geleden is opgenomen. Heeft dat na alle recente commotie nog wel zin?

Ze gaat niets zeggen, weten royalty watchers. Niemand heeft nog iets gezien van het gesprek dat de NOS volgende week donderdag met koningin Beatrix gaat uitzenden, maar men weet nu al dat met geen woord zal worden gerept over de recente discussie over de politieke rol van de monarch of over het verleden van mogelijke schoonvader Jorge Zorreguieta.

,,Wat moet die arme koningin daar nu op antwoorden'', vraagt oud-directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst Hans van der Voet zich retorisch af. ,,Alles wat ze daarover zegt is politiek. En politieke uitspraken mag de koningin niet doen.''

De NOS had het gesprek op 24 maart, vlak daarna barstte de storm rondom de rol van Beatrix los — maar Maartje van Weegen is sindsdien niet teruggeweest voor een aanvullend gesprek. Zelf wil Van Weegen er niets over zeggen. Lars Andersson, verantwoordelijke man bij de NOS, is niet van zins de uitzending af te blazen nu deze door de actualiteit is ingehaald. ,,Wij wilden een portret maken van koningin Beatrix naar aanleiding van haar twintigjarig ambtsjubileum op 30 april aanstaande. Dat houdt meer in dat alleen maar kritiek leveren. Bovendien, om nou twintig jaar te beschrijven naar aanleiding van de laatste drie weken vind ik wat overdreven.'' Op de vraag of de NOS zich niet iets minder dociel had mogen opstellen antwoordt hij: ,,Wacht de uitzending nou maar rustig af.''

Programmamaker Paul Witteman, die in september 1997 zelf een interview had met prins Willem Alexander, weet alles van de precaire relatie tussen pers en koningshuis. Hij ziet het juist als een voordeel dat de storm rondom Beatrix positie als staatshoofd pas losbarstte nadat het gesprek met Van Weegen had plaatsgevonden. ,,Ik denk dat als de NOS het verzoek twee weken geleden had ingediend, de koningin had gezegd, in deze fase zie ik er vanaf. Dus wat dat betreft heeft Maartje van Weegen nog geluk gehad.''

Ook Harm Taselaar, hoofdredacteur van het RTL Nieuws geeft de NOS gelijk. ,,Natuurlijk is het tamelijk ridicuul om zo'n interview uit te zenden. Maar ik had het ook gedaan want een gesprek met de koningin blijft natuurlijk heel bijzonder.'' Maar hij ziet de gang van zaken wel als ,,het zoveelste voorbeeld van de krampachtige relatie tussen Beatrix en de media''. Ze had gewoon commentaar op de recente commotie moeten leveren, vindt hij.

Kan de kijker misschien andere belangwekkende uitspraken van de Koningin verwachten volgende week donderdag? Een op handen zijnde verloving van haar oudste zoon bijvoorbeeld, of een mogelijke abdicatie? ,,In zo'n programma? Never'', zegt Hans van der Voet. ,,Een abdicatie is een hele zware beslissing. Niemand verwacht dat Beatrix dat even op een namiddag even in een spijkerbroek zal doen tegenover Maartje van Weegen. Datzelfde geldt voor een verloving.''

Ook Paul Witteman verwacht weinig nieuws. ,,Journalistieke primeurs zitten er nu eenmaal niet in als je praat met een lid van het koninklijk huis. Dan kan je als interviewer wel de lefgozer gaan uithangen, maar dat brengt de waarheid niet dichterbij. Dat is teleurstellend, maar ligt niet aan de journalist.''

    • Japke-d. Bouma