Fysiotherapeuten uit Oranje

Fysiotherapeut Rob Ouderland is gisteren met onmiddellijke ingang opgestapt uit de medische staf van het Nederlands elftal. Hij kan zich niet vinden in het voornemen van bondscoach Frank Rijkaard om de fysiotherapeut Leo Echteld in het begeleidingsteam op te nemen.

Ook fysiotherapeut Ricardo de Sanders wil niet meer werken voor Oranje. Beiden blijven verbonden aan de sportmedische afdeling van de KNVB. Echteld is al jaren vertrouwensman van de internationals Ooijer, Seedorf, Kluivert, Davids en Reiziger. Het conflict rond de medische staf sluimerde al geruime tijd. Zeker nadat een maand geleden bekend werd dat Rijkaard in gesprek was met Echteld en zijn compagnon Heus. Ouderland, De Sanders en bondsarts Plemper stuurden een boze brief aan KNVB-voorzitter Sprengers en algemeen directeur Been. Rijkaard ervoer dit als een aanval op zijn beleid.

Tijdens het WK van 1998 in Frankrijk waren Echteld en Heus ook al werkzaam voor Oranje. Zij werden toen geaccepteerd door voormalig bondsarts Kessel en door Ouderland. Dat leidde bijna tot het vertrek van Kessel. Echteld en Heus mochten hun werkzaamheden van Kessel en Ouderland niet in het spelershotel uitvoeren.

Ouderland wenst vooralsnog geen commentaar geven op zijn besluit. De fysiotherapeut onderhoudt een vertrouwensrelatie met in de Engeland spelende internationals Bergkamp, Overmars, Numan en Stam. Rijkaard wil pas morgen uitleg geven, tijdens een persconferentie in Zeist met het oog op de oefeninterland Nederland-Schotland van volgende week. Morgen maakt hij de selectie van Oranje bekend.

Een van de kandidaten om Ouderland en De Sanders op te volgen is Reinier van Dantzig. Voorlichter De Leede zei vanmorgen dat er meer kandidaten zijn. ,,Met Van Dantzig moeten de besprekingen nog afgerond worden. De verwachtingen is dat deze week een akkoord bereikt wordt.'' Van Dantzig kreeg bekendheid als fysiotherapeut van Marco van Basten. Ook behandelde hij in het verleden Rijkaard als speler van Ajax. Nu heeft hij spelers van Ajax in zijn praktijk. Van Dantzig zou, net als Echteld, pas bij het EK beginnen, maar door het opstappen van Ouderland begint hij mogelijk al volgende week.

Van Dantzig verrichtte al eerder parttime werkzaamheden voor het Nederlands elftal. Voor het WK 1998 maakte hij de oefentrip naar de Verenigde Staten mee en vorig jaar juni was hij ook aanwezig op de oefentrip in Brazilië. Van Dantzig verklaarde over het conflict tegenover het ANP: ,,Het begon al met de discussie: wie beslist over uitbreiding van de staf? De sportmedische afdeling van de KNVB of de bondscoach. Rijkaard nam die beslissing dus.''

Rijkaard had een staf voor ogen met de fysiotherapeuten Ouderland, De Sanders, Echteld, Van Dantzig, met daarbij nog arts Plemper en masseur Haan. In tegenstelling tot het WK gaat Heus niet mee naar het EK. ,,Op de relatie tussen Ouderland en Echteld rust nu eenmaal geen zegen'', zei Van Dantzig. ,,Dan heb ik het puur over de intermenselijke contacten. Ik heb nog bemiddeld, maar dat lukte niet. Dat is jammer.''

Echteld en Heus staan bekend om hun alternatieve werkwijze. De spelers voelen zich optimaal bij hun behandeling. Van Dantzig: ,,Deze discussie hebben we eerder gezien rond Ted Troost, die bijvoorbeeld bij het WK in 1990 spelers als Gullit en Van Basten behandelde. Het gaat om het grote belang: waar voelen de spelers zich wel bij? Iedereen heeft ook het recht zijn eigen behandelaar te kiezen. Bovendien, tijdens een groot toernooi moet je wel met meer medici werken vanwege de grote belasting van de spelers.''