Fusie van Japanse banken uit groep rond Mitsubishi

Opnieuw zullen twee Japanse banken fuseren. Het gaat om de Bank of Tokyo-Mitsubishi (BTM) en Mitsubishi Trust & Banking Corp., die samen de vijfde bank ter wereld zullen vormen gerekend naar activa: in totaal 87 biljoen yen (1.937 miljard gulden).

BTM is een van de weinige winstgevende banken in Japan. De rest van de grote Japanse banken herstelt zich langzaam van de zware schade die ze hebben opgelopen door een opeenstapeling van onïnbare leningen. Leningen die op grote schaal waren verstrekt tijdens de zogeheten luchtbel eind jaren tachtig, toen in Japan de bomen tot in de hemel groeiden.

Beide banken maakten vandaag in Tokio bekend dat ze per 1 april 2001 hun management zullen onderbrengen in een holding, die voorlopig Mitsubishi Tokyo Financial Group zal heten. Ook twee dochters van BTM, Nippon Trust Bank en Tokyo Trust Bank, zullen in de nieuwe holding onderdak vinden.

Eerder maakten Sumitomo en Sakura, Sanwa en Asahi en Tokai, en Industrial Bank of Japan en Fuji en Dai-Ichi Kangyo fusieplannen bekend. Deze fusies zullen in activa die van de nieuwe holding nog overtreffen. De fusie van Industrial Bank of Japan en Fuji en Dai-Ichi Kangyo zal in activa de grootste bank ter wereld opleveren. Volgens BTM zijn ook de verzekeraars Tokio Marine & Fire en Meiji Mutual Life gevraagd tot de holding toe te treden. Meiji Life zei het verzoek te willen overwegen, Tokio Marine zei dat het nauwe relaties wil blijven onderhouden met zowel BTM als Mitsubishi Trust. Al deze bedrijven zijn lid van de Mitsubishi-groep.

Brian Waterhouse, analist bij HSBC Securities in Tokio zei vandaag tegen het persbureau Reuters dat hij niet inzag waar de synergie van deze fusie vandaan moest komen, aangezien de twee fusieparters op zeer uiteenlopend terrein actief zijn. ,,En zelfs in deze nieuwe holding zouden de twee banken voorlopig betrekkelijk onafhankelijk blijven,'' zei hij. Dat deze nieuwe holding de nummer vijf in de wereld wordt in termen van activa (uitstaande leningen) zegt volgens hem helemaal niets.

Op de beurs van Tokio sloot BTM vandaag 5,29 procent lager, terwijl Mitsubishi Trust 8,62 procent hoger sloot.