Een krant maken in een arm land

Het maken van een krant gaat in Kenia niet zo heel anders dan in Nederland. Dat is tenminste de eerste indruk die je krijgt uit deze documentaire over het Engelstalige Keniase dagblad The Daily Nation. Naarmate de film vordert, begint het beeld van zakelijkheid en professionaliteit bij de Daily Nation steeds meer barstjes te vertonen: zo blijkt de krant slechts bij hoge uitzondering op tijd uit te komen, tot wanhoop van de verkopers van losse nummers.

En wanneer zich, vrijwel onder de ogen van de redactie, wereldnieuws voltrekt, valt het beeld van een serieuze krant in Afrika in duigen. De Koerdenleider Öcalan, die verbleef in de Griekse ambassade welke zich bevindt in hetzelfde kantoorgebouw als de redactie van de Daily Nation, blijkt ontvoerd door Turkse geheim agenten. Toch duurt het vele uren voordat de redactie, de ontvoering eenmaal vernomen hebbend door de persbureaus, op de gedachte komt om een jongste bediende naar boven te sturen om de Grieken om inlichtingen te vragen. Helaas: ze doen niet open.

The Daily Nation is een aardige documentaire, al vertonen de makers soms de neiging hun onderwerp tegen het imago van knulligheid in bescherming te willen nemen, en zou je vaak wensen dat ze wat langer hadden kunnen filmen. Sommige scènes maken een wel zeer geposeerde indruk. Allerlei aspecten van het maken van een krant in een arm land komen aan de orde: de insteek- en vouwafdeling bijvoorbeeld, waar Keniaanse academici werken waarvoor elders in de economie kennelijk geen emplooi is.

Merkwaardig is het ontbreken van allerlei essentiële informatie: waarom is de krant bijna altijd te laat, wat is toch die andere krant die we steeds van de persen zien rollen en wie zijn de eigenaren van de Daily Nation?

The Daily Nation, a documentary about a Kenyan newspaper. Regie: Hillie Molenaar en Joop van Wijk. In: Kriterion, Amsterdam.

    • Raymond van den Boogaard