`Datelnet hoeft van niemand naar de beurs'

Na Newconomy en Crown Media besluit ook het telecombedrijf Datelnet om de gang naar de beurs uit te stellen. ,,Ik ben gelukkig in de positie om geen enkel risico te lopen'', aldus oprichter Hans Brus.

Bij het telecombedrijf Datelnet zullen de medewerkers vandaag over niets anders spreken dan over de uitgestelde beursgang. Maar liefst 1.850 van de 2.100 medewerkers hadden via een personeelsregeling inschreven op aandelen of opties. Voor bestuursvoorzitter Hans Brus was deze massale deelname een extra reden om op de rem te trappen.

,,We hoeven van niemand naar de beurs, we zijn een prima draaiend bedrijf. Maar ik moet de mensen na de beursgang nog wel recht in de ogen kunnen kijken'', zegt de oprichter van Datelnet. ,,Gezien de belangstelling bij beleggers maakte ik me over de eerste prijs geen enkele zorgen, maar de onzekerheid over de koers daarna vonden wij te groot.''

En van een slecht imago kan je maar moeilijk afkomen. ,,Zo'n koersval blijft je heel lang achtervolgen. Ik ben er trots op dat we deze beslissing hebben durven nemen'', zegt Brus. ,,Gisteravond hadden we eindelijk de rust om eens achterover te hangen. Om na te denken. Tot die tijd heb ik me volledig op de beleggers geconcentreerd om het bedrijf zo goed mogelijk te verkopen.''

Een dringende financiële noodzaak voor de beursgang is er bij Datelnet niet. Vorig jaar realiseerde het telecombedrijf, dat bedrijfsnetwerken aanbiedt, een winst van 13 miljoen gulden op een omzet van 158 miljoen. Een lening van 43 miljoen kan volgens MeesPierson gewoon doorlopen. Bij Datelnet zou minder dan de helft van de opbrengst (via nieuwe aandelen) bij het bedrijf terechtkomen. Vijf van de 9,2 miljoen aandelen worden door Brus zelf verkocht, hetgeen hem bijna 150 miljoen gulden zou opleveren. Maar zorgen daarover maakt hij zich niet. ,,Voor het geld hoef ik het echt niet te doen'', verklaarde de voormalige monteur bij ITT eerder.

Los van het internationale beursklimaat heeft ook het debacle van World Online een negatieve rol gespeeld, zo moest Brus tijdens de road shows voor beleggers ondervinden. ,,Vooral in het buitenland praten beleggers over World Online. `Hoe is dat mogelijk geweest. Dat had bij ons nooit kunnen gebeuren', zegt men dan. Alleen omdat je uit Nederland komt.''

Hoe substantieel de invloed van World Online is geweest kan Brus niet zeggen. ,,Wij zijn natuurlijk een heel ander bedrijf. Maar ook bij beleggers is 20 procent leidend en 80 procent volgend. Als die laatste groep in paniek raakt over zoiets, weet je niet wat de gevolgen zijn.'' Ook de begeleidende bank MeesPierson heeft alle reden om extra voorzichtig te zijn, want de Fortis-dochter maakt mede door het hectische beleggingsklimaat een weinig gelukkig jaar door. De beursgang van SNT werd eerder dit jaar een succes, maar de notering van ViaNetworks lijkt op een rechtszaak uit te lopen. Het aandeel ging voor 21 euro naar de beurs en noteerde bij de opening een koers van 80 euro. Gisteren sloot het aandeel op 16,50 euro. Ook de beursgang van de Amerikaanse televisiezender Crown Media werd vorige week tot nader order uitgesteld. ,,Dat heeft allemaal niets te maken met het besluit rond Datelnet'', zegt Peter Gaasbeek, verantwoordelijk bij MeesPierson voor de beursgang. ,,De belangstelling voor Datelnet was goed, maar we hebben te weinig zekerheid om de koers te kunnen stabiliseren. Nu kan je niet de nervositeit uit het aandeel halen.''

Brus ziet een nauwgezette voorbereiding van achttien maanden sneuvelen. ,,We hebben ons prima voorbereid. Alles leek goed: bedrijf goed, telecombranche floreert en april is normaal een goede maand voor beursintroducties. Maar de afgelopen maanden heb ik me wel eens afgevraagd of het wel goed zou blijven gaan met de beurzen.''

Vanochtend verklaarde het internetbedrijf Newconomy, dat eerder deze maand tot uitstel was gedwongen, morgen wel naar de beurs te gaan. ,,[De Amerikaanse technologiebeurs] Nasdaq beleefde gisteren de grootste stijging ooit, dus er is geen enkele reden tot twijfel'', aldus commercieel directeur R. Smeets van Newconomy vanochtend. Voor Brus snijdt het argument geen hout. ,,Het is geen gezonde stijging wat de beurs laat zien. Tien procent eraf, zes erbij. Ik ben gelukkig in de positie om geen enkel risico te lopen.''

    • Erik van der Walle