Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Danseres Staluse Pera overleden

Balletdanseres Staluse Pera is afgelopen vrijdag op 90-jarige leeftijd in haar woonplaats Rotterdam overleden. De danseres, geboren als Albertje de Jong, leidde tot voor kort nog steeds een dansschool aan de Rotterdamse Heemraadssingel. Russische zeelui gaven haar de bijnaam Staluse Pera, een Nederlandse verbastering van het Russische `Stalen Veer'. Ze kreeg onder meer les van Leistikov. Na de oorlog maakte zij furore met solovoorstellingen in het Rotterdamse Luxortheater. Pera, vroeger de Koningin van de Dans genoemd, is door de gemeente Rotterdam onderscheiden met de Wolfert van Borselepenning.