D'Alema wil stembus dichthouden

De Italiaanse premier Massimo D'Alema heeft zich vanmorgen fel verzet tegen vervroegde verkiezingen als uitweg voor de politieke crisis na zijn formele aftreden, dat later vandaag werd verwacht.

In een toespraak tot de Senaat zei D'Alema dat het ,,niet terecht en niet verplicht'' is om het parlement te ontbinden als een regeringscoalitie slechte resultaten haalt bij regionale verkiezingen, zoals afgelopen zondag is gebeurd. Hij zei dat hij wel ,,als een teken van coherentie'' zijn persoonlijke consequenties zal trekken.

De rechtse oppositie ruikt haar kans en wil zo snel mogelijk gaan stemmen. Volgens D'Alema zou dat een grote vergissing zijn, omdat daarmee een referendum over hervorming van de kieswet zou vervallen dat voor 21 mei staat gepland. ,,Het zou paradoxaal zijn als we gaan stemmen met een kieswet die alle politieke partijen als ontoereikend beschouwen.''

Het referendum is bedoeld om de vaak verlammende macht van kleine politieke partijen te verminderen en de Italiaanse politiek meer stabiliteit en daadkracht te geven. Het zou ook kleine partijen in de centrum-linkse coalitie niet slecht uitkomen als het referendum vervalt.

D'Alema wil dat een nieuw centrum-links kabinet de tijd volmaakt. Nieuwe parlementsverkiezingen moeten uiterlijk volgend voorjaar worden gehouden. ,,Er is een regering nodig die het land in deze laatste elf maanden begeleidt op de weg van de economische opleving en de steun voor de groei van de werkgelegenheid,'' zei D'Alema.

Verwacht wordt dat president Carlo Azeglio Ciampi, na de gebruikelijke consultaties, nog voor pasen een formateur aanwijst die moet onderzoeken wat de opties zijn. Daarmee krijgt Ciampi een belangrijke stem in de vraag hoe deze crisis afloopt.