Concurrentiepositie van Nederland dit jaar verbeterd

Nederland heeft dit jaar zijn concurrentiepositie verbeterd. In de jaarlijkse vergelijking van het concurrentievermogen van 47 landen, uitgevoerd door het Zwitserse managementinstituut IMD, steeg Nederland van de vijfde naar de vierde plaats.

Koploper op de lijst blijven de Verenigde Staten, gevolgd door Singapore. Finland neemt een derde plaats in, Zwitserland is vijfde.

De ranglijst wordt samengesteld door meting van 290 criteria. De gegevens voor het onderzoek zijn voor tweederde ontleend aan statistieken. De rest komt uit een enquête onder ruim 3.000 ondernemers.

Professor Stéphane Garelli, leider van het onderzoeksproject, schrijft het succes van de VS toe aan de ,,snelle omarming van de Nieuwe Economie''. Samen met de snelle liberalisering en deregulering, die de VS begin jaren negentig doorvoerden, zorgt deze ontwikkeling er al negen jaar voor ononderbroken economische groei, een naoorlogs record.

De verbetering van Nederlands concurrentiepositie schrijft Garelli desgevraagd toe aan ,,een nieuw model'' waarmee het land onderscheid maakt tussen zijn rol in de wereldeconomie en de economie dicht bij huis.

,,Daarbij kijkt Nederland vooral goed naar de sociale gevolgen van privatisering en deregulering. Een vindingrijk alternatief voor het Angelsaksische model, waarbij privatiseringen worden uitgevoerd zonder specifieke aandacht voor de sociale gevolgen.''

In het Verre Oosten worstelen landen nog steeds met de gevolgen van de Aziëcrisis. Japan, dat tot 1994 onveranderlijk de eerste plaats bekleedde, eindigde dit jaar op de zeventiende plaats, één plaats lager dan het jaar daarvoor.

Hongkong viel sterk terug, van een zevende naar een veertiende positie.