`Boeren zijn onze vijand', zegt Mugabe

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe heeft de blanke boeren in zijn land gisteren bestempeld als ,,onze vijanden'' die de onafhankelijk van Zimbabwe willen terugdraaien.

Gisteren, op de twintigste verjaardag van Zimbabwe's onafhankelijkheid en enkele uren nadat het nieuws bekend was geworden over de moord op een tweede blanke landeigenaar, zei president Mugabe in een interview op de staatstelevisie dat de blanke boeren zich hebben gedragen als ,,vijanden van Zimbabwe''. Refererend aan een onderhoud dat hij maandag had met boerenleiders, vertelde Mugabe: ,,Ik heb hun gezegd dat we woedend zijn. De hele gemeenschap is woedend en daarom zijn de oorlogsveteranen ertoe over gegaan land te bezetten''.

Met zijn uitspraken liet Mugabe blijken niet erg onder de indruk te zijn van de dood van de blanke veehouder Martin Olds, die gisteren door bezetters van zijn boerderij werd doodgeschoten. Afgelopen weekeinde doodden aanhangers van Mugabe's regeringspartij Zanu-PF al drie activisten van de oppositionele Beweging voor Democratische Verandering (MDC), onder wie ook een blanke boer. Opvallend is dat Mugabe gisteren in zijn officiële, van te voren opgenomen toespraak ter gelegenheid van onafhankelijkheidsdag nog zijn spijt betuigde over de doden, en dat hij zei te werken aan een compromis over de landhervormingen. Maar in een tweede versie van die speech, in het Shona, dankte Mugabe de bezetters van de blanke boerderen voor hun acties.

Mugabes felle uithaal naar de blanken heeft volgens berichten vanochtend niet geleid tot een verslechtering van de situatie op de bezette blanke boerderijen. Hoewel de situatie de afgelopen dagen grimmiger is geworden, verlopen de meeste bezettingen geweldloos.

Mugabe verwijt de blanke boeren de oppositiepartij MDC te steunen. Met de door de overheid georkestreerde bezettingen hoopt hij de blanke minderheid te intimideren en te voorkomen dat de tienduizenden landarbeiders, werkzaam bij de blanke boeren, voor de MDC kiezen. De landbezettingen zijn onderdeel van een verkiezingsstrategie om een dreigende electorale nederlaag van Mugabes Zanu-PF te voorkomen.

Gisteren telefoneerde VN-topman Kofi Annan met Mugabe, op verzoek van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Cook. Mugabe zou hebben toegezegd verder praten met de boerenleiders. Ook zal Zimbabwe op 27 april een ministeriële delegatie naar Londen sturen om de kwestie van de landverdeling te bespreken.