Barcelona vernedert Chelsea in wervelend duel

In een meeslepend duel heeft Barcelona gisteravond na verlenging met 5-1 gewonnen van Chelsea. Hierdoor plaatste de Spaanse kampioen zich voor de halve finales van de Champions League. De eerste wedstrijd had Chelsea met 3-1 gewonnen. Barcelona speelt nu tegen Valencia, dat gisteren weliswaar met 1-0 van Lazio verloor maar door de 5-2 zege in de thuiswedstrijd naar de halve finale gaat.

Barcelona werd in stadion Nou Camp gesteund door bijna honderdduizend Catalanen. Zij gaven gehoor aan de oproep van trainer Van Gaal. Hij had steun gevraagd aan `de twaalfde man', die zijn elftal over het dode punt moest helpen. ,,Het was een magische avond. De emotie was mooi voor de voetbalwereld'', zei Van Gaal.

Barcelona had de laatste vier wedstrijden met groot verschil verloren, met als gevolg dat de trainer onder druk stond. Van Gaal vergrootte de spanning door Kluivert tijdelijk te verwijderen uit de selectie nadat hij kritiek had geuit in de pers. Gisteren behoorde Kluivert tot de beste spelers. ,,Ik heb bewezen dat hij een terecht besluit heeft genomen'', zei hij over Van Gaal.

Kluivert onderscheidde zich met enkele gevaarlijke kopballen. Vlak voor rust stond hij aan de basis van het tweede doelpunt van Barcelona. Hij schoot de bal op de paal, waarna Figo de rebound benutte met een geplaatste bal in de verre hoek (2-0). De Portugees bracht zijn fans in vervoering met slaloms, demarrages en schijnbewegingen. Figo mist het eerste duel tegen Valencia. Hij wordt geschorst na de `tweede' gele kaart die hij gisteren kreeg uitgedeeld.

Figo was een plaag voor de verdedigers van Chelsea. In de eerste helft had de ploeg van de Italiaanse trainer Vialli slechts 25 procent balbezit. In de tweede helft waren beide teams meer aan elkaar gewaagd. Vlak na rust had Chelsea zelfs een veldoverwicht, resulterend in een doelpunt van de Noorse spits Flo (2-1). Hij profiteerde van een slordige trap van doelman Hesp, die de bal bij herhaling naar een tegenstander schoot.

Barcelona leek verlamd door de tegentreffer van Chelsea. Na de vervanging van Zenden door Dani kreeg de thuisploeg weer greep op de wedstrijd. Centrumspits Dani, de vaste vervanger van Kluivert, was een openbaring als rechtsbuiten. Na enkele gevaarlijke kopballen scoorde hij zeven minuten voor het einde van de officiële speeltijd met het hoofd uit een vrije trap van Guardiola. Daarvoor had Kluivert de bal tegen de lat gekopt, buiten bereik van doelman De Goey.

Kluivert vormde een gevaarlijk duo met Rivaldo, die zich als schaduwspits mocht uitleven. In het Braziliaanse elftal speelt hij al jaren op deze positie. Bij Barcelona wordt Rivaldo opgeofferd als linksbuiten. Vorig jaar dreigde hij de club te verlaten, omdat Van Gaal het teambelang laat prevaleren boven de individuele wensen. Rivaldo werd tijdelijk uit de selectie gezet, maar besloot zijn trainer niet langer te tarten en ging weer als linksbuiten spelen.

Gisteravond kreeg Rivaldo wél zijn zin. Hij had een belangrijk in de overwinning. Halverwege de eerste helft schoot hij een vrije trap via het lichaam van Babayaro in het doel van Chelsea (1-0). Aan het eind van de tweede helft had Rivaldo de wedstrijd kunnen beslissen. Bij een 3-1 tussenstand miste hij een strafschop, die om dubieuze redenen was toegekend door de Zweedse scheidrechter Frisk. Hij had al gefloten voor een overtreding van Leboeuf toen Kluivert de bal in het doel gleed.

De arbitrale vergissing had geen grote gevolgen. In de eerste verlenging scoorde Rivaldo bij zijn tweede poging vanaf de strafschopstip. Nadat Figo was onderuit gehaald door Babayaro, die daarvoor een rode kaart kreeg, wilde Kluivert de penalty nemen. Hij moest echter plaatsmaken voor de zelfverzekerde Rivaldo, die de bal dit keer onhoudbaar in het doel van Chelsea schoot (4-1). Even later scoorde Kluivert met een kopbal uit een voorzet van Dani (5-1).

Barcelona-Chelsea was reclame voor het k.o.-systeem. Na 144 groepsduels is de Champions League tot bloei gekomen. In de halve finales wacht Barcelona weer een zware tegenstander. Valencia is een Angstgegner gebleken. De nummer vijf van de Primera Division verdedigde gisteravond een royale voorsprong tegen Lazio. De Italiaanse ploeg niet genoeg aan de 1-0 zege. Het bleef bij een fraai doelpunt van Véron.