VS leveren Taiwan geen marineschepen

De Amerikaanse president Bill Clinton heeft gisteren besloten Taiwan voorlopig geen torpedobootjagers en onderzeeboten te leveren.

Dat heeft het Witte Huis meegedeeld. Clinton keurde wel de verkoop goed van raketten en lange afstandsradar die is bedoeld om raketlanceringen te ontdekken.

Daarmee vermeed hij een nieuwe confrontatie met de Volksrepubliek China, die Taiwan als een opstandige provincie ziet. Taiwan en Republikeinse Congresleden die het voor Taiwan opnemen, zijn zeer ontevreden.

Functionarissen in Washington zeiden dat de Amerikaanse wapenzending behalve radar – `PAVE PAWS' – en raketten ook assistentie zal omvatten om de Taiwanese strijdkrachten te helpen hun bewapening zo goed mogelijk te gebruiken. Een zegsman sprak van een ,,robuust'' pakket. Zegslieden wezen er tevens op dat de levering van de vier Aegis-destroyers en onderzeeboten niet is geannuleerd, maar uitgesteld hangende een diepgaand onderzoek naar de behoeften van de Taiwanese marine.

Maar een vooraanstaand lid van de Democratische Progressieve Partij van de Taiwanese president Chen Shui-bian beschuldigde tegenover de BBC Washington ervan Taiwans dringende veiligheidsbehoeften te negeren omdat het Peking niet wil irriteren. De invloedrijke Republikeinse senator Jesse Helms zei in andere bewoordingen hetzelfde. Volgens hem wordt ,,Taiwans veiligheid opgeofferd om de dictators in Peking rustig te houden''.

De VS bekijken ieder jaar welke wapens ze aan Taiwan zullen verkopen. In 1979, toen Washington de diplomatieke betrekkingen met Peking herstelde en de banden met Taipei losser maakte, beloofde het Taiwan voldoende wapens te zullen blijven leveren om het in staat te stellen zich te verdedigen. De afgelopen jaren hebben de VS Taiwan voor 18 miljard dollar wapens geleverd. (Reuters, AP)