Tweede blanke boer vermoord

In de buurt van Bulawayo, de tweede stad van Zimbabwe, is vanmorgen opnieuw een blanke boer vermoord. Dat gebeurde op de twintigste verjaardag van de onafhankelijkheid die samenvalt met de grootste politieke crisis in de geschiedenis van de jonge republiek. Zaterdag werd niet ver van de hoofdstad ook al een blanke boer gedood. Het aantal doden als gevolg van het politiek geweld komt daarmee op zes.

Veehouder Martin Olds belde vanmorgen in alle vroegte naar buren om te vertellen dat zijn boerderij door dertig tot veertig zwarte bezetters was omsingeld. Hij zei dat de situatie ,,nogal ernstig'' leek. Kort daarop belde hij opnieuw om te melden dat hij was neergeschoten. Hij vroeg de buren om een ziekenwagen te bellen. Maar de ambulance kon zijn boerderij in Nyamandhlvu, tachtig kilomter ten noorden van Bulawayo, niet bereiken, omdat haar de doorgang werd belet. Het aantal bezetters was inmiddels gegroeid tot meer dan honderd man.

Pas uren later greep de politie aan. Inmiddels was de 42-jarige Olds al aan zijn schotwonden overleden. Zijn vrouw en twee tienerkinderen had hij vorige week weggestuurd nadat hij had gehoord dat er een bezetting van de boerderij werd beraamd.

De afgelopen weken zijn meer dan duizend blanke boerderijen bezet door zwarte demonstranten die zich oorlogsveteranen noemen, ook al zijn de meesten veel te jong om in de bevrijdingsoorlog van de jaren zestig en zeventig te hebben gevochten. Ze worden door de regeringspartij Zanu-PF van president Mugabe betaald en gesteund. Mugabe hoopt met de aandacht voor de oneerlijke landverdeling in Zimbabwe een deel van de publieke steun te herwinnen die hij het laatste jaar door politiek wanbeleid en de economische crisis heeft verloren. Verwacht werd dat Mugabe vandaag op onafhankelijkheidsdag een datum voor de parlementsverkiezingen zou bekendmaken.