Telefónica haakt af in strijd om Britse mobiele telefonie

Het Spaanse belbedrijf Telefónica haakt af in de race om de Britse vergunningen voor mobiele telefonie. Daarmee komt het einde van de al zeven weken durende miljardenveiling in zicht.

De veiling heeft nu nog zes deelnemers, de Britse bedrijven Vodafone, Orange, NTL Mobile, One2One en British Telecommunications (BT), en het Canadese Telesystem International Wireless (TIW). De zes bedrijven bieden op vijf vergunningen. Het bieden gaat net zo lang door totdat er vijf kandidaten over zijn of het bieden stopt.

Telefónica is het zevende bedrijf dat afhaakt. Vorige week stopte ook het Amerikaanse WorldCom met bieden. Het bedrijf vond de vergunningen te duur worden. De veiling heeft inmiddels een totale waarde van 21 miljard pond (77 miljard gulden), ruim vier keer zo veel dan waarop analisten vooraf rekenden.

Ook elders in Europa moeten de zogeheten UMTS-vergunningen uiterlijk volgend jaar geveild zijn of vergeven, aldus een besluit van de Europese Unie. UMTS, ook wel de opvolger van de GSM-standaard genoemd, maakt snel Internet-, data- en videoverkeer over mobiele telefoons mogelijk. Het gaat in Groot-Brittannië om vijf vergunningen, die geldig zijn tot 2021. Vergunning A heeft de grootste bandbreedte (de grootste capaciteit om informatie te verwerken) en is voorbehouden aan een bedrijf dat nog geen mobiele activiteiten heeft in Groot-Brittannië, zoals TIW. In Nederland staat de veiling van UMTS (ook vijf vergunningen) begin juli gepland. Deze zal naar verwachting ook miljarden opbrengen voor de Nederlands overheid. Telecombedrijven zijn over het algemeen bereid miljarden te investeren in nieuwe netwerken, ondanks dat toekomstige opbrengsten hieruit nog onzeker zijn.

Gisteren werd bekend dat Zweden vier vergunningen zal toewijzen in september. De vergunningen worden vergeven middels een `schoonheidswedstrijd'. De Zweedse wetgeving staat niet toe dat de licenties worden geveild. Turkije slaagde er gisteren niet in om een vierde vergunning te veilen, nadat alle bieders zich hadden teruggetrokken uit de veiling. De bieders, waaronder Telefónica en France Telecom, vonden de aanvangsprijs van de veiling - 5,7 miljard gulden - te hoog.