`Sponsors' van golfer tevreden

Golfer Maarten Lafeber had gisteren goed nieuws voor zijn aandeelhouders. Na een verlies van 150.000 gulden in 1998 heeft hij afgelopen jaar quitte gespeeld. De 25-jarige professional verdiende in 1999 precies evenveel aan prijzengeld en sponsorinkomsten als hij uitgaf aan reiskosten, coaches en zijn eigen salaris.

Lafeber, na Rolf Muntz de beste golfer van Nederland, ging eind 1997 `naar de beurs'. Toen een sponsorcontract met computerproducent Sun op het laatste moment werd afgeblazen, besloot Lafeber de eerste vijf jaren van zijn profcarrière te financieren met de uitgifte van 7.500 certificaten van 100 gulden per stuk. Die `aandeelhouders' krijgen aan het einde een rentevergoeding van 5 procent per jaar. Plus, als het goed gaat, een bonus van 50 procent.

Vorig jaar was Lafeber in totaal 260.000 gulden kwijt. Dat was inclusief zijn salaris (ongeveer 80.000 gulden) en een vergoeding voor zijn manager (24.000 gulden). Lafeber speelde de challenge tour, de eerste divisie van het Europese golf. Hij won een toernooi in Kenia, en eindigde bij de beste vijftien op de ranglijst. Daardoor mag hij dit jaar, net als in 1998, weer op de grote Europese Tour spelen.

Na het eerste dozijn toernooien staat Lafeber momenteel 125ste op de ranglijst met bijna 20.000 euro prijzengeld. Ook de kosten zijn omhoog gegaan, met de komst van een tweede coach en een fulltime-caddie om de tas te dragen. ,,Een goede caddie kan een slag per ronde schelen'', vertelde Lafeber in Zandvoort.