Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over het verdwijnen van monumentale stolpboerderijen in Noord-Holland. Verder aandacht voor de bijeenkomst van het IMF en de Wereldbank in Washington en een gesprek met minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Onder meer een reportage over de wijze waarop in Amerika het rekeningrijden wordt uitgevoerd. Donderdag komt minister Netelenbos met haar plan voor het rekeningrijden in Nederland. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Red chapters: The murder of Sergei Kirov. Het verhaal over de zeer populaire partijsecretaris van Leningrad Sergei Kirov die in 1934 om politieke redenen zou zijn vermoord. Hoewel Stalin volgens historici opdracht gegeven zou hebben, zijn er aanwijzingen dat er sprake was van een persoonlijk motief. Kirov had namelijk een verhouding met de vrouw van zijn moordenaar. Discovery, 19.00-19.30u.

Noorderlicht: Moeder natuur. Sinds de dagen van Darwin is de mens steeds meer aap geworden: niet alleen blijken wij 98,5% van ons DNA met chimpansees gemeen te hebben, ook komen steeds meer ethologen tot de conclusie dat wij in ons gedrag dichter bij de apen staan dan wij zelf (willen) denken. Toch is de mens in één opzicht anders dan andere dieren: wij stoppen veel meer energie in het grootbrengen van onze jongen. Ned.3, 20.21-20.50u.

Zembla: Risico@internet.nl. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.18-22.00u.

Het andere gezicht. Medische socioloog Tjeerd Tijmstra is bezorgd over de vooruitgang in de medische wetenschap. De genezende en helende arts lijkt op zijn retour. Hij wordt voorspeller van kwalen in de toekomst. Ned.1, 21.36-22.00u.

Human sacrifice. In dit slot van een drieluik over verboden rituelen gaat het om het offeren van mensen. Een vraag die aan de orde komt is waarom zoveel culturen geloofden dat hun redding afhing van het offeren van een van hen. NGC, 22.00-23.00u.

Glut unter der Asche – Zwischen Himmel und Erde. Serie over de toekomst van de traditionele bijbelse scheppingsleer. De mensheid blijft op zoek naar haar ontstaan: bestaat er een God of klopt de theorie van de evolutie? ZDF, 22.15-23.00u.

Die ZDF-dokumentation. Elk jaar worden miljoenen vogels gedood door mensen. Een filmteam heeft schokkende beelden gemaakt van de jachtmethoden. Afl.: Flug in die Falle. ZDF, 23.00-23.30u.

Vergezicht. Derde aflevering van een serie uitzendingen over wat er gebeurt als gezinnen na jaren van scheiding en opoffering herenigd worden. Vanavond gaat het om Filippijnse vrouwen die hun familie en kinderen achterlaten om in Canada als huishoudster of kinderjuffrouw te gaan werken. Ned.3, 23.25-0.20u.

PRAATPROGRAMMA

Geel. Columniste Dorien Pessers en socioloog Joop Goudsblom praten over groepsbelang, eigenbelang en grenzen van de solidariteit. Ned.1, 22.00-22.24u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Barcelona tegen Chelsea in de kwartfinales van de Champions League met voorbeschouwing. TV2, 20.10-22.38u.

ZAKELIJK AMUSEMENT

Reclame reclame. Reeks programma's waarin hilarische, spraakmakende en bijzondere tv-commercials op humoristische wijze onder de loep worden genomen door Frans van Deursen. Net5, 19.25-20.00u.

Kelder & co. Hoofdredacteur van het zakenblad Quote Jort Kelder belicht in deze derde aflevering de haute finance van Frisia-topman en AZ-voorzitter Dirk Scheringa. Ook een reportage uit Londen over het luxueuze horeca-imperium van Terence Conran. Net5, 22.20-22.50u.

KUNST

Film 2000. Gesprek met Harry Enfield en Kathy Burke over hun big-screen productie Kevin and Perry Go Large en Michelle Pfeiffer over haar rol in het romantisch drama The Story of Us. BBC1, 0.25-0.55u.

FILM

Made in America (Richard Benjamin, 1993, VS). Eigentijdse variatie op traditionele romantische Hollywoodkomedie. Afro-activiste Whoopi Goldberg ontwikkelt een zwak voor macho met cowboyhoed (Ted Danson), de tot dan toe onbekende spermadonor van wie zij 16 jaar terug een dochter kreeg. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

An Innocent Man (Peter Yates, 1989, VS). Dodelijk gewone, platte gevangenisfilm, met wrede directeur, onbehouwen cipiers, kille zware jongens, homoseksuele vernederingen etcetera. Ten onrechte veroordeelde goedzak Tom Selleck krijgt er enkele harde levenslessen. Veronica, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

. Dead Poets Society (Peter Weir, 1989, VS). Robin Williams schittert als mild revolutionaire leraar die anno 1959 poëzie en individualiteit introduceert op door conformisme en materialisme beheerst jongensinternaat in Vermont. Merkwaardig einde. RTL4, 21.00-23.25u., onderbroken door reclame.

Jésus de Montréal (Denys Arcand, 1989, Frankrijk/Canada). Zie Film-vooraf. Ned.1, 23.03-0.57u.

Two Weeks in Another Town (Vincente Minnelli, 1962, VS). Pretenties worden nauwelijks waargemaakt in verfilming van Irwin Shaw's roman, over een getourmenteerde Amerikaanse filmploeg die in Rome een nieuwe productie tot stand tracht te brengen. Met Kirk Douglas en Edward G. Robinson. ARD, 0.45-2.30u., nagesynchroniseerd.

Once in a Blue Moon (Philip Spink, 1995, Canada). Magisch-realistische coming-of-age-film over escapistische fantasieën van twee buitenbeentjes uit armoedig milieu in Vancouver anno 1960. Zij bouwen een maanraket. Morgen, BBC2, 12.00-13.30u.