Schikking fraude Zwols museum

De inmiddels ontslagen directeur en een voormalig manager van museum De Stadshof in Zwolle betalen een schikking van in totaal 12.500 gulden waardoor het openbaar ministerie in Zwolle van strafvervolging afziet. Het museum registreerde door fraude met museumjaarkaarten sinds 1995 34.000 `spookbezoekers' en streek ten onrechte 100.000 gulden op. Dat blijkt uit justitieel onderzoek waarvan de resultaten vandaag zijn bekendgemaakt.

De Stadshof haalde 36 zelf aangekochte museumjaarkaarten vrijwel dagelijks door de scanner. Het ten onrechte opgestreken geld betaalt het museum terug aan de stichting Museumjaarkaart. Het museumbestuur bleek niet op de hoogte van de fraude, het management wel. De directeur heeft volgens justitie inmiddels bekend van de praktijken te hebben geweten. Haar wordt verweten niets te hebben gedaan om de fraude te stoppen. Een voormalig algemeen manager, die in 1998 zelf vertrok, heeft volgens justitie een initiërende rol gehad. Het bestuur heeft de directeur op staande voet ontslagen.