Protesten tegen IMF en Wereldbank verregenen

De betogingen tegen het beleid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben gisteren veel minder mensen getrokken dan de dag ervoor. Ondanks enkele schermutselingen en arrestaties verspreid over de Amerikaans hoofdstad, sprak de politie in Washington van een beheersbare situatie.

De autoriteiten schatten het aantal deelnemers op enkele duizenden. Zondag waren er dat nog 10.000. De geringe animo was waarschijnlijk te wijten aan de zware regenval. De meeste demonstranten gedroegen zich vreedzaam. Al vroeg waren de centrale bankiers en ministers van Financiën onder zwaar escorte naar binnen gebracht.

De politie gebruikte traangas en pepperspray om een eind te maken aan een aantal wegblokkades. Ze arresteerde 600 demonstranten, van wie zo'n 500 zich lieten arresteren door met opzet het politieverbod te negeren een bepaalde lijn te overschrijden; zij moeten 50 dollar boete betalen.

Afgevaardigden van de Wereldbank werden omsingeld door tweehonderd demonstranten van wie velen in het zwart gekleed waren en bivakmutsen droegen. De betogers riepen slogans als ,,Meer Wereld, minder Bank''. Zij menen dat het beleid van de internationale financiële instellingen arme landen eerder schaadt dan helpt.

In een unieke maatregel besloten de Amerikaanse autoriteiten de mensen die in de buurt van de gebouwen van IMF en Wereldbank werken gisteren vrijaf te geven. De weekbalans van de politie op de laatste dag van de voorjaarsvergadering van IMF en Wereldbank: totaal aantal arrestaties 1.300; totale kosten voor de politie: 4 à 5 miljoen dollar.

De Wereldbank vergaderde gisteren over schuldenverlichting, handel en het gevecht tegen aids. Schuldverlichting voor de allerarmste landen zal ,,met grotere daadkracht'' worden doorgevoerd, zei de Canadese minister van Financiën. Het Ontwikkelingscomité van de Wereldbank, onder voorzitterschap van de Thaise minister van Financiën, begon gisterochtend wegens de demonstraties twee uur eerder (half zeven ontbijt en half acht de formele vergadering) dan gepland om geen hinder van de betogers te hebben. In een boodschap aan de leden van het comité zei de president van de Wereldbank, James Wolfensohn, dat ,,hoewel er enige vooruitgang is geboekt in de terugdringing van de armoede, vooral in Oost-Azië, ze langzaam en ongelijkmatig is geweest''.

De strijd tegen de ziekte aids moet worden verhevigd, aldus het comité in zijn slotverklaring. Vooral in Afrika, waar 23 miljoen mensen aids hebben, is de ziekte een groot gevaar voor de toekomst van een aantal landen. Er dient dan ook internationale steun te komen voor preventie en behandeling.

,,Voor de financiering van dergelijke programma's mogen geen grenzen zijn'', verklaarde Wolfensohn. Hij greep de armoedebestrijding door zijn bank aan om nog eens zijn onbegrip te uiten over de demonstraties.