Pfrommer wordt coach bij Frisia

Leen Pfrommer wordt coach van de schaatsploeg van Frisia. De man die afgelopen seizoen aan het hoofd stond van een Noorse commerciële low-budgetploeg, Team 2002, heeft overeenstemming bereikt over een contract voor twee jaar. De 64-jarige trainer gaat bij de nieuwe formatie in elk geval werken met tweevoudig olympisch kampioene Marianne Timmer. Waarschijnlijk sluit Ids Postma zich bij Pfrommer en Timmer aan.

,,We zijn in de finale van de onderhandelingen'', liet mr. Harald Knijff als tijdelijk zaakwaarnemer van Postma weten. ,,Met de komst van Pfrommer is voor Postma in ieder geval een belangrijke voorwaarde vervuld. Postma wil graag met Pfrommer werken. Ik verwacht dat er woensdag duidelijkheid zal zijn.''

Pfrommer werkte in het verleden al met succes samen met Timmer en Postma. Timmer brak in het seizoen 1996-'97 door als lid van de kernploeg opleiding sprint van Pfrommer. Net als teamgenoot Jan Bos bij de mannen won ze destijds de nationale sprinttitel en daarmee gaf Pfrommer collega Peter Mueller van de nationale sprintploeg het nakijken. Timmer behaalde onder zijn leiding in 1997 op de buitenbaan van Warschau de wereldtitel op de 1.000 meter. Postma eindigde in '94 als lid van Pfrommers Jong Oranje als tweede bij de WK allround, achter Johann Olav Koss.

Het afgelopen seizoen was de rol van Pfrommer in het schaatsen beperkt tot het begeleiden van junioren in Noorwegen, die hij op weg wilde helpen naar de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City. Hij beleefde er veel plezier aan om met ,,een jonge ploeg te vechten tegen de gevestigde orde''. Pfrommer was vooral actief als VVD-raadslid in Ermelo, nadat hij vorig jaar januari zijn functie als coach van de inmiddels opgeheven ploeg Unit4 neerlegde. Hij vertrok daar na meningsverschillen met de overige begeleiders van de ploeg. Twee jaar daarvoor stapte Pfrommer op bij de KNSB. Hij voelde zich bij de bond ondergewaardeerd ten opzichte van zijn Amerikaanse collega Mueller.

In zijn ruim dertigjarige carrière als schaatstrainer werkte Pfrommer tweeëntwintig seizoenen bij de KNSB. In die periode leverde hij elf wereldkampioenen af. Bij de Olympische Spelen in 1972 in Sapporo leidde hij Ard Schenk naar drie gouden medailles.