PAASLUNCH: HARINGSALADE

Pasen is meer dan een christelijk feest. De Joden vieren dan hun Pesach, de bevrijding uit slavernij in Egypte. In het christelijk festijn zijn heidense gebruiken geslopen. Eieren: dat is een aloud teken van vruchtbaarheid, waarin Christenen een symbool van wederopstanding en nieuw leven zagen. Ook het lam, dat onschuldig lam, moet in dat perspectief worden gezien. En de paashazen, die stammen waarschijnlijk uit Egypte, waar deze dieren eveneens als belofte van vruchtbaarheid werden beschouwd. Ook kerkklokken maken deel uit van de symboliek. Bim, bam, beieren, de klokken van Rome verspreiden eieren. Waarna in bijvoorbeeld Nederland, Duitsland en Amerika het zoeken van eieren kan beginnen. Uit al die historische ingrediënten hebben landen hun eigen traditie gebrouwen. In Duitsland houden de klokken zich stil vanaf Witte Donderdag. Misdienaars en andere jongeren geven al klepperend de tijd aan. Op zaterdag gaan ze de huizen langs om eieren op te halen. In België kent men feesten voor verkiezing van de eikoningin en voor wedstrijden eierwerpen. Russen slaan na zeven weken van vasten door met het nuttigen van pasha, koelitsj, ham, gekleurde eieren, lam, kalkoen, gevuld speenvarken, kaviaar, taarten en wodka. In Denemarken staat haring op gelijke voet met eieren op het menu. Van mijn Deense buurvrouw Camilla kreeg ik een familierecept voor een paaslunch. Boen de aardappelen schoon en kook ze met schil en al in kokend water met zout in 20-25 minuten gaar. Laat de aardappels wat afkoelen en pel ze. De haring laten uitlekken en dan snijden in stukjes van twee centimeter. Kook de eieren in tien minuten hard. Onder koud water laten schrikken, pellen en in vier parten snijden. Klop de slagroom dik, maar niet stijf. Roer hierdoor de mayonaise, mosterd en zout en peper. Schil de appels en snijd ze in schijven. Snijd de gepelde aardappels in plakjes. Neem een ondiepe schaal en maak daarin laagjes van achtereenvolgens stukjes aardappel, appel en haring. Giet bovenop de saus. Strooi daarover het kerriepoeder. Garneren met de parten ei.

    • Annelène van Eijndhoven