Overname van Detron door Landis

Landis (aanleg van telecomnetwerken en verwante dienstverlening) wil branchegenoot Detron overnemen. Beide bedrijven maakten gistermiddag bekend hierover snel overeenstemming te willen bereiken.

De overname moet in juni zijn voltooid. Na boekenonderzoek bij Detron zal Landis een bod doen op alle uitstaande aandelen van het bedrijf. Hoeveel de overname gaat kosten is onduidelijk. Voorlopig geldt dat Landis één eigen aandeel wil betalen voor 1,6 aandeel van Detron. Op basis van Landis' beurskoers komt de waarde van het bod neer op ongeveer 709 miljoen gulden. Daarmee betaalt Landis een premie van 37 procent op Detrons beurskoers van vrijdag.

De 36-jarige George Banken, bestuursvoozitter en grootaandeelhouder van Detron, vertrekt vrijwel zeker na de overname. ,,Er komen geen twee kapiteins op één schip'', zei hij gisteren op een persconferentie in Amsterdam. Ook de naam Detron zal verdwijnen. Banken wil niets kwijt over zijn toekomstplannen.

Banken krijgt in de nieuwe combinatie een belang van ongeveer 16 procent. Bestuursvoorzitter Paul Kuiken van Landis krijgt een belang van 20 procent. Het initiatief voor de overname zou enkele weken geleden zijn genomen door Landis. Banken ging naar eigen zeggen snel akkoord met de overname van zijn bedrijf. Hij vindt dat Detron sinds de beursgang vorig jaar niet de waardering krijgt die het verdient. Detron heeft schaalgrootte nodig, aldus de bestuursvoorzitter, en een overname door het veel grotere Landis zal hiervoor zorgen. Beide bedrijven hebben veel last van de sukkelende koersen van technologiefondsen.

Landis verwacht dat de winst per aandeel door de overname van het beter renderende Detron verder zal stijgen. Door de overname ontstaat een bedrijf met 4.000 werknemers. Landis noteerde vorig jaar een omzet van 1,4 miljard gulden, Detron van 430 miljoen gulden. De winst van Landus kwam uit op 21,8 miljoen gulden. De winst van Detron kwam vorig jaar uit op 17,8 miljoen gulden, exclusief buitengewone baten.

Landis heeft ambities op Europees niveau. Het technologieconcern wil de grootste dienstverlener worden op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. In die strategie past ook de overname van Detron.

Landis is actief in tien landen in Europa. Door de overname van Detron wordt Landis naar eigen zeggen in de Benelux de grootste speler. Landis is vooral bezig met data-, spraak- en videotechnologie voor bedrijven. Het richt zich vooral op bedrijven met 250 tot 2500 werknemers. Detron is voor Landis vooral aantrekkelijk omdat het actief is op het terrein van openbare netwerken, zowel voor vaste als mobiele communicatie. De belangrijkste concurrent van Landis in Europa is Getronics.

Landis verloor gisteren op de beurs 8,3 procent, Detron steeg met 16,2 procent.