Ook Azië beleeft een beursherstel

De Aziatische beurzen hebben zich vandaag gedeeltelijk kunnen herstellen van de zware verliezen van gisteren.

Nadat de koersen op Wall Street zich gisteren grotendeels hadden hersteld van de forse dalingen van afgelopen vrijdag reageerden de beurzen in Azië daarop met een herstel. Met uitzondering van Tokio waar de Nikkei-index daalde met enkele tienden van procenten. Europa had gisteren al grotendeels geprofiteerd van het herstel op Wall Street, waar de Dow Jones gisteravond sloot met een winst van 2,69 procent op 10.582 punten. De gevreesde crash in Europa bleef uit toen al snel bleek dat de beurs van New York zich alweer herstelde van de afgelopen vrijdag opgelopen klappen. De opening van de Amerikaanse beurs viel gisteren samen met de laatste uren van de handel op de meeste Europese beurzen.

Toen bleek dat Wall Street al in het begin van de handel voorzichtig de weg naar herstel insloeg veerden ook de Europese beurzen op. Hoewel het verlies uiteindelijk op sommige Europese beurzen aanzienlijk was. Londen bleek na het optrekken van de kruitdampen op Wall Street bijna 3 procent te hebben ingeleverd, terwijl de AEX in Amsterdam 1,95 procent verloor. Het verlies in Frankfurt en Parijs bedroeg slechts enkele tienden van procenten en was te verwaarlozen.

Vandaag was het de beurt van de Aziatische beurzen om te profiteren van de opleving op Wall Street. Zo opende de beurs van Seoul 7,9 procent hoger dan gisteren. De beurzen in Singapore en Hongkong, die gisteren allebei met zo'n 8,5 procent daalden, hetgeen voor de Straits Times Index van Singapore de grootste daling betekende sinds de krach van oktober 1987, stegen vandaag weer met ongeveer 4 procent.

Uitzondering van deze door analisten als gezond aangemerkte correctie vormde Japan. Daar maakte de Nikkei Index gisteren een duikvlucht en daalde met 7 procent wat net als in Singapore de sterkste daling is sinds 1987. In tegenstelling tot alle andere Oost Aziatische landen, herstelde de Nikkei niet en daalde vandaag met enkele tienden van procenten.

De oorzaak van de enorme dalingen gisteren wordt door handelaren en analisten in Amerika gezocht. Daar daalde de Dow-index als gevolg van onverwacht hoge inflatiecijfers. De vrees voor een rentestijging leeft daarom ook sterk in Azië.