Mediafusie niet nadelig voor Endemol

Het samengaan van het Luxemburgse mediaconcern CLT/UFA en het Britse Pearson TV heeft geen invloed op de relatie tussen televisieproducent Endemol en de televisiezenders van CLT/UFA, waaronder RTL in Duitsland en RTL4, RTL5 en Veronica in Nederland. Dat heeft bestuursvoorzitter John de Mol van Endemol vanmorgen gezegd bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Pearson TV, dat deel uitmaakt van Pearson, uitgever van de Financial Times, is in Europa de grootste concurrent van Endemol. Toen Pearson twee weken geleden aankondigde zijn televiedochter Pearson TV te willen fuseren met CLT/UFA, leidde dat tot speculaties dat CLT van Endemol af zou willen.

,,Het management van de verschillende RTL-zenders heeft inmiddels laten weten op dezelfde voet met ons door te willen gaan'', aldus De Mol vanmorgen.

Ook het `volumecontract' tussen Endemol en de Holland Media Groep, CLT's Nederlandse dochter, dat nog tot 2006 loopt, blijft in tact en Endemol blijft programma's maken voor de Duitse CLT-zenders RTL Television en RTL II, dat sinds 1 maart Big Brother uitzendt. ,,We hebben onlangs nog een driejarig volumecontract met RTL in Duitsland afgesloten.''

De Mol kon vanmorgen over de eerste helft van het (gebroken) boekjaar 1999/2000 een groei van de nettowinst zonder buitengewone resultaten melden van 36 procent tot 48 miljoen gulden. Het nettoresultaat steeg met 153 procent tot 90 miljoen, als gevolg van een eenmalige boekwinst op de verkoop van een gedeelte van het belang van Endemol in de Duitse distributeur van televisieprogramma's Helkon. De omzet kwam 13 procent hoger uit op 521,8 miljoen.

Endemol, dat in juni opgaat in het Spaanse telecomconcern Telefónica, rapporteerde vanmorgen voor het laatst cijfers als een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf.