Leider Polisario mocht niet op tv

De Marokkaanse autoriteiten hebben gisteren drie managers ontslagen van het staatstelevisiestation 2M omdat ze fragmenten hadden laten uitzenden van een vraaggesprek met de leider van het Saharaanse onafhankelijkheidsfront Polisario, Mohammed Abdelaziz. Eerder was al twee bladen, het Franstalige le Journal en het Arabische Assahifa een publicatieverbod opgelegd wegens het interview. Volgens Rabat vormde publicatie van het vraaggesprek een schending van de perswet, die beschadiging van de ,,nationale gevoelens (..) en Marokkaanse territoriale integriteit en soevereiniteit'' verbiedt. Marokko heeft de Westelijke Sahara, een vroegere Spaanse kolonie, geannexeerd. De VN willen de bevolking zich laten uitspreken of ze bij Marokko willen blijven dan wel onafhankelijkheid wensen. Maar het voor 1992 vastgestelde referendum heeft nog steeds niet plaatsgehad omdat Polisario en Rabat het niet eens kunnen worden wie eraan mogen deelnemen. (Reuters)