Kosovo: prominente commandant vermoord

In Priština, de hoofdstad van Kosovo, is gisteren een prominente voormalige commandant van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK vermoord.

Besim Mala, vroeger commandant van het UÇK in de centrale Drenica-regio, bolwerk van Albanees separatisme, en sinds de ontmanteling van het UÇK een van de meest vooraanstaande officieren van het Kosovo Beschermingskorps TMK, werd gistermiddag doodgeschoten tijdens een schietpartij in een restaurant in Priština. Bij de schietpartij vielen twee gewonden die door de internationale vredesmacht KFOR niet werden geïdentificeerd.

Volgens een communiqué van de VN-politie speelde de ruzie zich af tussen Mala en de twee anderen en waren er geen andere personen bij betrokken. Op de plek van de ruzie werden later twintig patroonhulzen gevonden. Over de aanleiding van de ruzie is niets bekend. Een van de gewonden is door de politie verhoord; de andere was daarvoor te ernstig gewond.

Het UÇK werd in de herfst van vorig jaar ontbonden en omgezet in een kleiner Kosovo Beschermingskorps, TMK, een korps met in principe civiele taken, al mocht het volgens het met de intrenationale gemeenschap bereikte ontwapeningsakkoord 750 wapens uit de UÇK-arsenalen houden. Het TMK telt vijfduizend man, onder wie tweeduizend reservisten.

De commandant van het TMK, Agim Çeku, veroordeelde de moord op Besim Mala gisteren als ,,een aanslag op de vrijheid van Kosovo'', zonder in te gaan op de mogelijke motieven van de daders. Het Joegoslavische persbureau Tanjug herhaalde in de berichtgeving over de moord op Mala het traditionele standpunt van Belgrado dat het TMK niets anders is dan het ,,gelegaliseerde UÇK'', hetgeen zou inhouden dat het ,,een terroristische organisatie'' is.