Kollumers vervolgd wegens racisme

Justitie in Leeuwarden gaat twee mensen vervolgen wegens discriminerende uitlatingen jegens asielzoekers. Het zijn de 49-jarige Hilly Veenstra uit Twijzelerheide, woordvoerster van het comité `AZC Nee' en de 64-jarige oud-politieman B. van der Woude uit Damwoude. Zij moeten op 25 mei voor de Leeuwarder rechtbank verschijnen.

In een toespraak tijdens een demonstratie tegen de verplaatsing van het asielzoekerscentrum in Kollum op 7 oktober vorig jaar in het dorp legde Veenstra volgens justitie een verband tussen azc's en zeer ernstige misdrijven. Veenstra noemde azc's ,,broeinesten van mensensmokkel, drugshandel en andere criminele activiteiten''. ,,Wij weten wat asielzoekerscentra met zich meebrengen: overlast, intimidatie, onverschilligheid, diefstal, verkrachting en moord.'' De demonstratie op het plein voor de sporthal werd door ongeveer duizend mensen bijgewoond. Kort daarna liep de informatiebijeenkomst die binnen in de hal werd gehouden uit de hand. Vijf jongeren uit Zwaagwesteinde bekogelden burgemeester P. Visser van Kollumerland en A. Haarsma van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) met eieren. Dit uit woede over het in hun ogen falende onderzoek van justitie naar de moord op Marianne Vaatstra.

De 16-jarige scholiere uit Zwaagwesteinde werd op 1 mei verkracht en vermoord in Veenklooster. Veel bewoners in de streek zijn ervan overtuigd dat een asielzoeker de moord pleegde. DNA-onderzoek pleitte een in oktober vorig jaar aangehouden 26-jarige Irakees, voormalig bewoner van het azc, vrij. Veenstra wordt tevens vervolgd voor het opstellen en verspreiden van een petitie met discriminerende uitlatingen. Van der Woude is gedagvaard wegens drie ingezonden brieven in de Kollumer Courant, waarin hij asielzoekers omschreef als ,,beulen, dieven, moordenaars''. Tegen hem werd aangifte gedaan door H.J. Buitenhuis, oud-RPF-SGP-statenlid in Friesland en een oud-collega van Van der Woude.

Het onderzoek duurde een half jaar, omdat de kwestie volgens de persofficier van justitie O. Brouwer ,,erg ingewikkeld'' is. Het OM raadpleegde collega's uit Amsterdam, die gespecialiseerd zijn in discriminatieonderzoek. De maximumstraf voor discriminatie is een jaar gevangenisstraf of een geldboete van 10.000 gulden.