Injectie tegen geslachtsdrift eenden

De geslachtsdrift van Maastrichtse woerden (mannelijke eenden) in de lente blijkt nauwelijks te temmen.

Met verkrachte eenden in plaats van met vereende krachten. Een bekende, onschuldige klankverwisseling over een onschuldig dier. De eenden van tegenwoordig maken het echter zo bont, dat de dierenambulance in Maastricht extra maatregelen wil tegen het gedrag van de dieren in de lente. Een hormooninjectie moet de geslachtsdrift van de woerden (mannetjeseenden) in het Stadspark van Maastricht temperen.

Vorige week was voor de dierenambulance de maat vol: een oplettende parkbezoeker zag zestien jonge eendjes zonder moeder rondzwemmen in de vijver van het Stadspark. Hij meldde zich bij de dierenambulance, die de weesjes opving en een onderzoek instelde. Conclusie: de eend was het zoveelste slachtoffer van groepsverkrachting door woerden.

Met name in de lente is de geslachtsdrift van de woerden nauwelijks te temperen. G. den Hollander van de dierenambulance: ,,Woerden gaan op zoek naar een vrouwtje en zijn daarin niet kieskeurig. Vaak storten ze zich massaal op één vrouwtje en putten ze haar uit, vaak met fatale gevolgen.'

Het aantal woerden in het Stadspark is groter dan het aantal vrouwtjeseenden. Vrijgezelle mannetjes raken daarom gefrustreerd en vallen de vrouwtjes aan, die zulke aanvallen niet altijd overleven. ,,Bovendien', zegt Den Hollander, ,,schrikken bezoekers van het park als ze zien dat eenden zich zo wreed gedragen.'

De dierenambulance wil na het incident van vorige week extra maatregelen. ,,Een dierenarts heeft een speciale hormooninjectie bedacht', aldus Den Hollander. ,,De hormonen moeten de libido van de woerden in bedwang houden.'

Eerdere maatregelen om vrouwtjeseenden te beschermen, werken volgens de dierenambulance onvoldoende. ,,We knipten al een stukje van de vleugels van woerden af, zodat ze niet ver kunnen vliegen. De vleugels zitten er alleen na een jaar weer aan vast.'

Om het plan door te zetten, heeft de dierenambulance nog wel de steun van de dierenbescherming en de Stichting Dierenpark nodig. Deze stichting, die het Stadspark beheert, is in ieder geval niet van plan mee te werken. In de regionale pers liet secretaris W. Ramakers weten niet in te willen grijpen in de natuur. Vandaag was de stichting onbereikbaar voor commentaar.

Ook de dierenbescherming ziet niets in het plan van de dierenambulance. ,,De paring is een natuurlijk proces', zegt M. Wermer. ,,Door constant te voederen, hebben de mensen zélf voor een overpopulatie gezorgd. Naar menselijke maatstaven zijn wel meer paringsrituelen ontoelaatbaar, zonder dat daarin wordt ingegrepen.'

De dierenambulance vindt het helemaal niet ontoelaatbaar om in te grijpen in de natuur. Den Hollander: ,,In de vrije natuur kunnen we niet ingrijpen, maar daar valt slecht gedrag van de eenden ook niet op.'

    • Guus Valk