Franse agent doodt Algerijn: rellen in Lille

Het doodschieten afgelopen weekeinde door een politieman van een 25-jarige Algerijn heeft vannacht in de Noord-Franse stad Lille gezorgd voor uitgebreide ongeregeldheden.

Het geweld breidde zich in de loop van de nacht uit naar naburige steden. Talloze vuilnisbakken en twintig auto's werden in brand gestoken, metro-stations vernield en de oproerpolitie werd bekogeld met molotov-cocktails en stenen. Eenenzeventig jongeren werden opgepakt, 61 van hen zijn in hechtenis genomen. Een herdenkingsoptocht, gistermiddag verliep nog rustig, maar later op de avond ontstonden rellen.

Aanleiding was de dood van een vijfentwintigjarige Algerijn, Riad Hamlaoui, die in de nacht van zaterdag op zondag in zijn nek geschoten werd door een politie-agent. Hij zat op dat moment samen met een andere Algerijn in een auto, die zij kennelijk wilden stelen. De 27-jarige agent, die het schot loste is door het openbaar ministerie beschuldigd van moord en in de nacht van zondag op maandag in hechtenis genomen.

De voorlopige reconstructie van het incident wijst uit, dat Hamlaoui op de voorste passagiersplaats zat en niet direct uit de auto stapte. Daarop schoot de agent door het beslagen portiersruit Hamlaoui in de nek.

Het incident past in het beeld, dat vooral allochtone jongeren van de Franse politie hebben. In het verleden hebben agenten zich herhaaldelijk schuldig gemaakt aan excessen tegen buitenlandse jongeren.

Het zuidelijke deel van Lille geldt als zeer problematisch, vanwege de frequente confrontaties tussen jongeren en de politie. In het kader van een hervorming is de buurtpolitie geïntroduceerd, een experiment, waarvan het zuiden van Lille deel uitmaakt.