`Even 'n flinke jongen zijn'

George Banken van Detron verkoopt zijn bedrijf aan Landis omdat zijn beurskoers te laag bleef. Hij vindt het geen afgang. ,,We hebben een knappe rit gemaakt.''

Was u erg verdrietig dat Detron op de beurs niet de waarde kreeg die het volgens u verdiende?

,,Ja. ING schreef twee maanden geleden in een analistenrapport dat een koers van 35 euro voor Detron reëel was. We deden op dat moment 22,75 euro, dus dat was er nog een flink stuk vandaan.''

Hoe kwam dat?

,, Geen flauw idee. Misschien omdat Detron een Midkapfonds is met een relatief klein volume, wat de verhandelbaarheid niet ten goede komt. En we hadden moeite om de beleggers uit te leggen wat we precies doen. We zijn geen ICT-bedrijf en we zijn geen telecombedrijf, we zitten er precies tussenin.''

Waarom bent u naar Landis gegaan?

,,Landis kwam naar ons toe, twee weken geleden. Paul Kuiken belde me op en zei: misschien is het handig als wij eens praten. Zelf zat ik er nog niet aan te denken. Ik dacht eerder aan een nieuwe emissie, nieuw geld ophalen op de markt.''

Voelt dat niet als een afgang, om binnen een jaar na beursintroductie de prooi te worden van een koper omdat je koers te laag is?

,,Nee, je moet kijken hoe je mensen en je aandeelhouders het gelukkigst worden. Die maak je blij als je je strategie uitvoert. Als je je strategie niet kunt uitvoeren omdat je te weinig geld hebt, dan moet je wat anders bedenken.''

Landis zal omgerekend ruim 700 miljoen gulden betalen. Bent u daar wel blij mee?

,,Voor mij persoonlijk vind ik het geld niet zo belangrijk. Ik was na de beursgang van Detron toch al niet onbemiddeld. Ik ben blij voor de aandeelhouders. Die krijgen nu voor 1 aandeel Detron 1,6 aandeel Landis. Je kunt wel zeggen: door één en dezelfde man binnen een jaar naar de beurs gebracht en er weer vanaf gehaald. Maar ik zeg: binnen een jaar heb ik voor de aandeelhouder een waarde gecreeëerd van 15 naar 33 euro – op basis van Landis' bod. Dan heb je een knappe rit gemaakt.''

Hoeveel aandelen had u zelf nog in Detron?

,,Vijftig procent. Ik verkoop ze niet, ik krijg aandelen Landis terug. Ik geloof in het bedrijf.''

Hoe is het om nu zelf weg te gaan?

,,Het is nog niet helemaal zeker dat ik wegga. Ik heb er gemengde gevoelens over. Ik ben enthousiast over de strategie van Landis en om er dan zelf helemaal niet meer bij betrokken te zijn – dat vind ik moeilijk.''

Maar u bent toch een typisch voorbeeld van de oprichter vol ideeën die zelf maar beter geen bedrijf kan leiden?

,,Precies. Dus dan denk ik: nou moet ik ook maar even een flinke jongen zijn. Even door de zure appel heenbijten.''

    • Jannetje Koelewijn