EU zoekt oplossing voor Bosman-arrest

De Europese Commissie wil zoeken naar mogelijkheden om de negatieve gevolgen van het Bosman-arrest voor voetbalclubs tegen te gaan.

Europees Commissaris Viviane Reding (onderwijs, cultuur, sport) zei gisteren te denken aan speciale `opleidingscontracten' voor jonge voetballers. De Eurocommissaris deed haar uitspraken gisteren in Brussel tijdens een bijeenkomst van enkele Eurocommissarissen met Europese sportfederaties.

Reding zei dat geen sprake kan zijn van een heroverweging van het Bosman-arrest, omdat sportlieden net als gewone werknemers het fundamentele recht hebben zich vrij binnen de Europese Unie te bewegen. Een voorstel van UEFA-voorzitter Johansson om het aantal buitenlandse voetballers dat clubs kunnen opstellen te beperken tot vijf, werd verworpen.

Reding vindt wel dat er een ,,eerlijk evenwicht'' moeten zijn tussen voordelen die een club jonge voetbalspelers biedt in de vorm van opleiding en training, en de rechten van de club. Zij onderstreepte dat de opleiding van de jonge sporter zich dan niet moet beperken tot louter sporttraining, maar ook scholing en beroepsopleiding moet omvatten.

,,De Europese Commissie is bereid oplossingen te bestuderen, waarbij de substantiële investeringen in de opleiding van een jonge speler financieel wordt gecompenseerd indien de betreffende persoon vertrekt.'' Eurocommissaris Reding denkt ook aan de mogelijkheid van een opleidingsfonds voor jonge voetballers, dat wordt betaald uit collectieve televisierechten.

Reding onderstreepte het grote sociale belang van sport en van een permanente dialoog met de sportorganisaties. Zij wees erop dat de Europese Commissie vorig jaar december voor het eerst haar visie op sport heeft geformuleerd. Er moet volgens haar ,,solidariteit'' zijn tussen wedstrijd- en recreatieve sport.

De Europese Commissie wil vijftien miljoen euro investeren in onderzoek naar doping, waaronder het vaststellen van een ISO-norm voor laboratoria.