Duitse cijfers zetten rem op het Damrak

Tegenvallende cijfers over de Duitse economie hebben vanochtend duidelijk een rem gezet op het herstel van het Damrak. Tegen het middaguur noteerde de AEX-index 643,55 punten, een winst van een procent.

Kort na de opening van de beurs stond het koersgemiddelde nog op een plus van 1,85 procent. Daarmee toonde de AEX aanvankelijk een fraaie opleving na de daling van gisteren. De duidelijk hogere slotstanden van zowel de industriewaarden als de technologiefondsen in New York inspireerden de belegger in Amsterdam. Die liet zijn oog vooral vallen op de stukken in de Internet-, informatie- en communicatiewereld.

Maar het Duitse IFO-instituut verstierde na ruim een uur het feestje. De graadmeter voor economische bedrijvigheid in het westen van de Bondsrepubliek was in maart teruggevallen, terwijl de meeste analisten hadden gerekend op een verdere stijging. Een domper, zo luidde het commentaar van een handelaar op het Damrak. ,,We zouden vandaag best eens met verlies kunnen eindigen'', vermoedde hij.

Drie fondsen trokken zich niets aan van de Duitse cijfers. Modehuis Gucci, ook onderdeel van de AEX-index, steeg met 6 procent na geruchten over een mogelijk overname van Loro Piana. Dat is een Italiaanse producent van kasjmier kleding met een omzet van ongeveer 350 miljoen gulden per jaar.

Philips, dat donderdag zijn cijfers over het eerste kwartaal presenteert, was de belangrijkste stijger onder de hoofdfondsen. Het elektronicaconcern noteerde tegen het middaguur een winst van ruim 5 procent op 41,80 euro – het fonds is gisteren in vieren gesplitst. Fabrikant van chipmachines ASML volgde met een winst eveneens 5 procent op 37,70 euro. Kabelmaatschappij UPC veerde 4,1 procent op en ook softwareontwikkelaar Baan kon een hogere koers noteren van ongeveer 3 procent. Ook VNU, de uitgever die steeds meer via Internet doet, automatiseerder Getronics en telecomconcern KPN zaten in de lift. World Online kostte 0,35 euro meer op 16,90 euro. Vandaag konden voor het eerst opties worden geschreven op het aandeel van het Internetbedrijf.

Daarentegen stond een aantal defensieve waarden in de min. Deze fondsen die door de jaren heen hebben bewezen niet zo zeer rap, maar wel gestaag te groeien, werden weer het slachtoffer van beleggers die op zoek waren naar snelle koerswinsten. Chemieconcern DSM, TNT Post Groep, staalfabrikant Corus en voedingsmiddelenfabrikant Unilever gingen omlaag. Hun verlies bleef beperkt tot minder dan een procent.

De halfjaarwinst van amusementsconcern Endemol kon beleggers niet imponeren. De cijfers lagen weliswaar boven de verwachtingen in de markt, maar op de beursvloer keek men alleen naar het lopende overnamebod van Telefónica, dat betaalt in eigen aandelen. Door de daling van de koers van Telefónica, daalt ook de waarde van het bod. Endemol was 0,45 euro lager op 124,0 euro.