Beursgang T-Online is succes

De Duitse Internetaanbieder T-Online is gisteren met succes naar de beurs gegaan. Beleggers trokken zich weinig aan van het slechte beursklimaat. De dochteronderneming van Deutsche Telekom sloot in Frankfurt op ruim 37,50 euro, zo'n 39 procent boven de uitgiftekoers van 27 euro.

Op de beursgang van T-Online was de afgelopen dagen met spanning gewacht.

Na recente beursflops van internetbedrijven, zoals World Online in Nederland, waren analisten benieuwd of de grootste Internetaanbieder van Europa wel de verwachtingen kon waarmaken. De voortekenen waren slecht, vooral door de koersval op Wall Street en de sterke daling op de effectenbeurzen in Azië.

De topman van Deutsche Telekom, Ron Sommer, toog gistermorgen optimistisch naar de beurs in Frankfurt. ,,Na regen komt zonneschijn'', refereerde hij aan het slechte beursklimaat. De eerste koers van T-Online luidde 28,50 euro. Dat was wat hoger dan de emissiekoers van 27 euro die de Internetaanbieder zaterdag bekendmaakte. Later op de dag liep de koers verder op. Door de koersstijging is het bedrijf nu in totaal bijna (omgerekend) 100 miljard gulden waard.

Met de beursgang heeft Deutsche Telekom 2,86 miljard euro (6,3 miljard gulden) opgehaald. Het bedrijf wil de opbrengst gebruiken voor expansie van T-Online. Het zag zijn eigen beurskoers, vooral door het succes van T-Online, met 1,4 procent stijgen. Het verlies van de DAX-index in Frankfurt bleef gisteren beperkt tot 0,4 procent.

Deutsche Telekom had zaterdag de beleggers gunstig gestemd met de uitgiftekoers van 27 euro. Die koers was aan de lage kant. Gezien de ontwikkelingen op de effectenbeurzen van de laatste tijd, vooral de daling van de technologiefondsen, was Deutsche Telekom genoodzaakt de emissiekoers aan te passen. In eerste instantie luidde de bandbreedte 35 tot 50 euro.

Dat werd later 26 tot 32 euro. Dat betekent dat de uiteindelijke 27 euro tamelijk laag is.

Ondanks de slechte voortekenen was de vraag naar het aandeel groot. De inschrijving was twintig maal overtekend. Sommer zei gisteren dat die grote vraag een ,,overweldigend bewijs van vertrouwen'' van de beleggers is.