Barcelona tussen hoop en vrees

Met Patrick Kluivert terug in de selectie neemt Barcelona het vanavond in eigen stadion op voor het tweede Champions-Leagueduel tegen Chelsea. Trainer Louis van Gaal heeft de spits de kritische uitlatingen aan zijn adres vergeven. De voormalige coach van Ajax gaat er bovendien van uit dat Kluivert door de Spaanse media niet helemaal zuiver is geciteerd.

Aansluitend op kritiek van Rivaldo op de trainer zou de aanvaller vorige week hebben gezegd dat de relatie tussen Van Gaal en de spelers niet optimaal is. De coach zette Kluivert vervolgens uit de selectie voor de wedstrijd tegen Real Oviedo, die Barcelona zaterdag met 3-0 verloor. Kluivert zou hebben gezegd dat de relatie tussen Van Gaal en de spelers voor verbetering vatbaar is. Volgens Van Gaal heeft Kluivert `slechts' gezegd dat de sfeer niet goed is. ,,En dat is logisch als je een paar keer verliest.'' Kluivert op zijn beurt voelt zich slachtoffer van `de blaadjes' in Spanje, die volgens de speler hebben geprobeerd om via hem Van Gaal aan te pakken.

Frank de Boer: ,,Patrick zit niet zo goed in zijn vel. Maar ik geloof niet dat hij heeft gezegd dat de relatie niet goed is tussen de trainer en de spelers. Dat is ook niet het geval. Patrick draait niet lekker, net als Rivaldo. Spitsen worden dan zenuwachtig, zij weten dat er van hen veel wordt verwacht.''

Kluivert zelf zei vorige week na de nederlaag tegen Real Mallorca: ,,Ik vind het soms niet zo leuk als ik word gewisseld. We moeten nu zorgen dat we het beste er van maken. Het zou doodzonde zijn als we nu alles verspelen. Dat hebben we niet verdiend.''

Na vier nederlagen op rij, steeds met drie tegentreffers, staat Barcelona voor een cruciale wedstrijd. In de return tegen Chelsea moet de Spaanse kampioen een achterstand van 1-3 goedmaken voor een plaats in de halve finales van de Champions League.

Na de wedstrijd tegen Chelsea staat zondag het competitieduel met Sevilla op het programma. Twee dagen daarna wacht de return van de halve finale van de Spaanse beker tegen Atlético Madrid. Barcelona verloor de eerste wedstrijd met 3-0. De dag na dat duel speelt het Nederlands elftal een oefenwedstrijd tegen Schotland. De kans is aannemelijk dat de fitte internationals (Ronald de Boer en Zenden zijn nog niet hersteld van hun blessure) Frank de Boer, Kluivert, Cocu en Bogarde geen toestemming van Va Gaal krijgen maandag naar Nederland te vertrekken voor het trainingskamp. De spelers zelf houden daar in elk geval rekening mee. Bondscoach Frank Rijkaard is daarover volgens KNVB-woordvoerder De Leede nog in gesprek met Van Gaal. Donderdag maakt Rijkaard zijn selectie bekend.

,,Het is onvoorstelbaar, maar we verpesten in een week een goed seizoen'', beseft Frank de Boer. ,,Op zich is er nog niets verloren. Neem de competitie. Deportivo verloor zondag ook, dus het verschil met ons blijft vijf punten. Maar zoals we nu spelen, wordt het wel moeilijk. Hoe het komt dat alles misgaat? Als we dat wisten, was er niets aan de hand.''

Iedereen bij de club gist naar oorzaken van de inzinking. De Boer: ,,We hebben niet het vermogen terug te komen van een achterstand. Dat zijn we niet gewend. Dan moeten we ervoor vechten en dat is niet onze kracht. Momenteel zit alles tegen. Alsof alles stuk gaat in een huishouden. Het vertrouwen en de vorm zijn weg.''

De spelers geloven tegen Chelsea nog best in een goed resultaat, bezweert De Boer. ,,We zijn niet weggespeeld in Londen. Zola scoort uit een vrije trap en die twee andere goals kwamen tot stand na individuele fouten van ons. Maar het is een goede ploeg. Het gaat er vooral om dat we geen doelpunt tegen moeten krijgen.'' Maar nog veel belangrijker is dat Barcelona zelf ten minste twee keer moet scoren. Daarbij is de hoop gevestigd op Rivaldo en Kluivert.

,,De Champions League is ons belangrijkste doel'', aldus De Boer. ,,Na twee achtereenvolgende landstitels is dat het ultieme streven. Als het lukt is het seizoen geslaagd. Anders blijven we met een kater zitten. Als we niet oppassen winnen we dit seizoen alleen de beter van Catalonië.''

Coach en spelers deden gisteren een oproep aan het publiek om het eigen team massaal en hartstochtelijk aan te moedigen. Aanvoerder Guardiola, hersteld van een blessure, beloofde de aanhang van Barcelona zelfs een historische avond. ,,Het wordt een geweldige wedstrijd'', sprak de spelmaker. ,,We hebben een kans en die zullen we grijpen ook. Ik weet zeker dat we doorgaan in de Champions League.'' Tegen Chelsea is de mentaal geknakte ploeg verzekerd van de steun van 100.000 socio's. Meer dan ooit rekent Barcelona vanavond op `de twaalfde man'.