Zeven doden bij aanslag discotheek

Bij een aanslag op een discotheek in een drukke uitgaanswijk van Lissabon zijn in de nacht van zaterdag op zondag zeven doden gevallen. Meer dan zestig mensen raakten gewond nadat paniek uitbrak als gevolg van een gas dat in de discotheek werd gegooid terwijl het licht uitviel. Hoewel de autopsie-resultaten nog niet bekend zijn, kwamen de dodelijke slachtoffers waarschijnlijk om door verstikking nadat zij de hoofduitgang onder de voet waren gelopen.

De aanslag op de discotheek Luanda had plaats even na half vijf gisterochtend. De daders saboteerden de elektriciteit en gooiden vervolgens twee flessen met een nog onbekend gas in de menigte. Als gevolg van de rookvorming en de ademhalingsmoeilijkheden die het gas veroorzaakte brak een algemene paniek uit. Doordat het licht uitviel stroomde de menigte van naar schatting duizend gasten massaal naar de hoofduitgang zonder gebruik te maken van de nooduitgangen.

Over de motieven is nog niets bekend, maar de politie gaat er in eerste instantie van uit dat het een afrekening betreft van rivaliserende groepen die hun greep op het nachtelijke uitgaansleven willen versterken. Mogelijke racistische motieven worden vooralsnog uitgesloten. De politie heeft inmiddels de eerste verdachten getraceerd, maar er hebben nog geen arrestaties plaatsgehad.

De discotheek Luanda ligt in Alcántara, een voormalige havenwijk die zich met de inrichting van talrijke restaurants en megadiscotheken de afgelopen jaren heeft ontwikkeld als het nachtelijke uitgaanscentrum van Lissabon. Luanda wordt vooral bezocht door Portugezen afkomstig uit de voormalige kolonies Angola en de Kaapverdische eilanden. De discotheek heropende enkele weken geleden na een verbouwing. Het is niet de eerste maal dat in de strijd om de controle van het nachtelijke uitgaansleven doden vallen in Portugal. Drie jaar geleden kwamen dertien bezoekers in een discotheek in het Portugese plaatsje Amarante om het leven bij een aanslag die was opgezet door de eigenaar van een concurrerende discotheek.