Weer drie doden in Zimbabwe

De politieke situatie in Zimbabwe is grimmiger geworden nadat in het weekeinde drie aanhangers van de oppositie zijn vermoord. Aanhangers van de regeringspartij Zanu-PF doodden drie activisten van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), onder wie een blanke boer. Het aantal doden door het recente politieke geweld komt daarmee op vijf.

President Robert Mugabe weigerde gisteren de politie opdracht te geven een einde te maken aan de bezettingen van blanke boerderijen. ,,We hebben de boeren gewaarschuwd zich niet te verzetten, te vechten of wapens op te nemen. Doen ze dat wel, dan zijn wij niet verantwoordelijk voor de gevolgen'', zei Mugabe. Het Hooggerechtshof had de politie vorige week gelast een einde te maken aan de bezettingen.

De Britse regering eiste gisteren dat Mugabe nieuwe politieke moorden verijdelt. ,,De situatie is zeer ernstig. Ik vrees dat ze alleen erger wordt zolang recht en orde niet worden hersteld'', zei de Britse minister voor Buitenlandse Zaken Robin Cook. Hij vroeg een aantal Afrikaanse leiders druk uit te oefenen op Mugabe, onder wie de Nigeriaanse president Obasanjo en de Zuid-Afrikaanse president Mbeki. Volgens Cook is Mugabe bezig met ,,de vernietiging van zijn eigen land''.

Bij het stadje Buhera ten zuiden van de hoofdstad Harare gooiden aanhangers van Zanu-PF zaterdag een benzinebom naar een auto van de oppositiepartij MDC. Twee activisten, onder wie de chauffeur van MDC-leider Tsvangirai, kwamen daarbij om. Drie anderen raakten zwaar gewond. Volgens ooggetuigen keken politieagenten op honderd meter afstand toe.

Bij Murehwa ten oosten van Harare viel zaterdag het eerste blanke slachtoffer. De blanke boer was in conflict geraakt met enkele oorlogsveteranen die zijn land bezetten. Verscheidene versies doen de ronde over dit incident. Volgens de regeringskrant The Herald van vanochtend zou hij zijn landarbeiders hebben aangezet tot geweld tegen de bezetters, waarna zestien oorlogsveteranen gewond raakten. Een deel van de bezetters zou wraak hebben genomen, waarbij de boer werd gedood en een deel van zijn boerderij afgebrand. Volgens een andere versie zou de boer zijn aangevallen door de bezetters wegens zijn steun aan de MDC. Tevergeefs zou hij bescherming hebben gezocht in een politiebureau. De veteranen haalden hem daaruit en schoten hem dood.

ACHTERGROND: pagina 4

    • Koert Lindijer