Voeding kind vaak ongezond

Voor ieder gezond product dat in de schappen van de Britse supermarkt wordt verkocht als voedsel voor kinderen, liggen er tien die moeten worden beschouwd als ,,een ramp'' wat betreft hun voedingswaarde. Dat schrijft de Britse commissie voor voeding in een zojuist verschenen rapport.

De commissie onderzocht 358 voedingsmiddelen, die met behulp van puzzeltjes, cadeautjes of op een andere manier speciaal bedoeld zijn voor kinderen. De gewone chips, snoepgoed en limonade zijn buiten beschouwing gelaten omdat ouders daarvan zelf ook heel goed weten dat ze veel te veel suiker of vet bevatten.

De commissie onderzocht juist de smeerkaasjes, rozijnen, drankjes, speciale kinderkoekjes en allerlei soorten cornflakes, waarvan veel ouders denken dat ze gezond zijn voor hun kinderen. Uit het onderzoek bleek dat zeker een derde van de producten op de verpakking onvoldoende informatie gaven over de voedingswaarde. Met plaatjes van bijvoorbeeld fruit wordt de suggestie gewekt dat het om gezonde voeding gaat.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna tachtig procent van de onderzochte voedingswaren niet aan de normen voor gezonde voeding voldoen. Zo vonden de onderzoekers een chipje van gedroogde bananen waar de producent maar liefst dertig procent vet had toegevoegd en ook nog eens een grote hoeveelheid suiker en honing. Een bepaalde kinderyoghurt bleek voor een kwart uit suiker te bestaan.

De commissie heeft er zich over verbaasd dat de producenten veelal juist voor hun ongezonde voedingsmiddelen veel reclame maken. ,,Als de producenten proberen de gezondheid van kinderen te ondermijnen, kunnen ze nauwelijks efficiënter te werk gaan dan ze nu doen'', verklaarde een woordvoerder van de commissie tegenover de BBC.