Te koop

Platte presentatie

Philips Plasmamonitor Brilliance 420P. Prijs: ƒ18.950,–. Te koop bij speciaalzaak. Info: Philips Consumentenlijn: 0900-8406

Bedrijfs- en andere presentaties worden steeds professioneler. De tijd van de diaprojecter en de overheadprojector is voorbij. Tegenwoordig is Powerpoint, het computerpresentatieprogramma van Microsoft, de norm. Om de presentatie nog verder te verfraaien brengt Philips een zeer platte plasmamonitor op de markt, die als schilderij aan de muur kan worden gehangen.

De plasmamonitor (doorsnede 106 cm) heeft volgens Philips een flikkeringsvrij beeld en een hoge contrastweergave. Er zijn zes speakers ingebouwd. De monitor ondersteunt VGA, SVGA en XGA-resoluties en heeft een video-ingang waarop DVD of video kan worden aangesloten. Televisiekijken is alleen mogelijk met een tv-kaart in de computer of de tuner van de video en biedt minder kwaliteit dan een plasma-tv.

Het grote nadeel van de plasma-technologie is nog altijd de kostprijs. De monitor kost bijna ƒ19.000, een tv vaak nog enkele duizenden guldens meer. Waarom eigenlijk? ,,Het is een zeer moeilijke technologie. Maar iedereen is met de technologie bezig, dus de prijzen dalen snel'', aldus Philips.

Coke met korting

Coca-Colakaart. Gesponsorde kortingskaart, gratis op te halen bij onder meer McDonald's, Footlocker, V&D en Free Record Shop. Ook aan te vragen op www.cocacola.nl.

The most fun you can have with plastic. Met die slogan promoot frisdrankgigant Coca Cola zijn kortingskaart voor jongeren. Of zoals het op de website staat: `Met de Coca-Colakaart kun je profiteren van vette aanbiedingen op honderden plaatsen door heel Nederland terwijl je een te gekke tijd met je vrienden beleeft.'

De gratis af te halen kaart komt met een boekje waarin de kortingen staan vermeld. De Amsterdamse editie van het boekje kent 37 verschillende deelnemers. Bij 13 deelnemers heeft de korting betrekking op een product van Coca Cola. De kaart geeft ook korting op andere producten. Bijvoorbeeld 10 procent op een nieuwe scooter of walkman. Enkele andere deelnemers: een GSM-winkel, videotheken, bioscopen, snookercentra en pretparken. Registratie van personalia is niet nodig, de kaart is anoniem te gebruiken.

De Consumentenbond laat weten dat ze kortingen liever verdisconteerd ziet in de prijs, zodat alle consumenten er wat aan hebben. De bond is blij dat de kaart geen registratieplicht kent van persoonsgegevens.

Tikken op telefoon

Ericsson chatboard, keyboard voor bepaalde modellen Ericsson-GSM's. Los verkrijgbaar in april/mei. Adviesprijs ƒ120,–.

Een van de meest populaire toepassingen van de GSM – naast bellen uiteraard – is het gebruik van SMS, ofwel het versturen en ontvangen van tekstberichten. Handig als iemand niet telefonisch gestoord kan worden en vooral populair onder scholieren. Wie het ooit gebruikt heeft, weet meteen het nadeel: het gehannes met de (telefoon)toetsen annex keyboard. Een zin schrijven kost een kwartier.

Telefoonfabrikant Ericsson brengt nu een mini-keyboard op de markt dat onderin de GSM geplugd kan worden, het zogeheten `chatboard'. Het keyboard meet 1051,2 centimeter. In combinatie met de GSM krijgt het chatboard in de toekomst – zeker met de komst van de WAP-telefoon – ook ander toepassingen: e-mailen, Internetten en het verzenden van complete computerbestanden. `Chatboarders' kunnen op de site www.chatb.com ook een eigen e-mailadres en homepage aanmaken. De chatboard werkt alleen op een aantal modellen van Ericsson. Ook hangt het van de provider en de abonnementsoort af of SMS'en sowieso mogelijk is.

    • Tijn Kramer