Scheidsrechter en speler in Arena uitgescholden

Scheidsrechter Dick van Egmond heeft gisteren de competitiewedstrijd Ajax-AZ (4-1) in de Amsterdam Arena vijf minuten stilgelegd. Van Egmond staakte het duel tien minuten na rust, nadat hij de Ajacied Richard Witschge met een tweede gele jaart uit het veld had gestuurd. Ajax-supporters keerden zich massaal tegen de scheidsrechter en bestookten hem met beledigende spreekkoren.

Van Egmond nam zijn beslissing nadat een verzoek van de stadion-omroeper aan de supporters om zich te onthouden van beledigende spreekkoren geen resultaat had opgeleverd. Op weg naar de kleedkamer werd Van Egmond staande gehouden door de AZ-speler Dries Boussatta. Hij gaf de scheidsrechter te verstaan dat hij hem al eerder in bescherming had moeten nemen. De Nederlander van Marokkaanse afkomst was minutenlang onophoudelijk beledigd door de Ajax-supporters.

Vorige week was Boussatta tijdens het bekerduel AZ-NEC in Alkmaar ook al voortdurend beledigd, toen door NEC-supporters. Boussatta miste in die wedstrijd een strafschop. Ajax liep na de hervatting van de wedstrijd uit naar 4-1.

AZ-trainer Van der Lem uitte na afloop felle kritiek op scheidsrechter Van Egmond. Volgens de trainer verzuimde de arbiter de wedstrijd in de Amsterdam Arena stil te leggen vanwege beledigende spreekkoren aan het adres van Boussatta. Toen Van Egmond na de rode kaart voor Witschge zelf werd uitgescholden, brak hij het duel wel af. Het oponthoud duurde ruim vijf minuten. ,,Ik kan me niet voorstellen dat Van Egmond al die beledigingen tegen Boussatta niet heeft gehoord. Een officier van justitie (Van Egmond, red.) hoort alles.''

Van der Lem sprak van een treurige tendens op de Nederlandse voetbalvelden. ,,Het is tien jaar geleden begonnen en het wordt alleen maar erger. De spelers moeten zich wapenen tegen kwetsende spreekkoren. Dat kan eigenlijk maar op één manier. Op voetbalgebied je gram te halen. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd.''