Rushdie terug in India

Voor de eerste keer sinds de fatwa over hem werd uitgeroepen is de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie weer teruggekeerd naar zijn vaderland. Rushdie was de afgelopen dagen in New Delhi voor de uitreiking van de Commonwealth Writers Prize 2000, afgelopen vrijdag. Hij was genomineerd voor zijn vorig jaar verschenen roman The Ground Beneath Her Feet.

,,Ik ben hier om een verbroken connectie te herstellen'', zei de schrijver, die vorig jaar een visum kreeg van de Indiase regering. ,,Ik ben dolblij dat ik weer terug ben in India na een afwezigheid van 12 jaar, en dat ik mijn zoon Zafar nu een land kan laten zien dat hij nooit eerder gezien heeft.'' Rushdie sprak de hoop uit dat de lange breuk tussen hemzelf en India nu hersteld zou worden. Op straat werd er echter tegen zijn aanwezigheid geprotesteerd door woedende moslim-groeperingen. ,,Salman Rushdie, down, down'', schreeuwden zo'n 500 in traditionele kledij gehulde demonstranten, die een Rushdie-pop verbrandden en probeerden door een wegversperring heen te breken. De politie arresteerde de demonstranten wegens schending van de wet op massabijeenkomsten. Ook werd een veiligheidscordon rond het hotel gelegd, waar afgelopen vrijdag de uitreiking van de Commonwealth Prize plaatsvond. De prijs ging overigens niet naar Rushdie maar naar J.M. Coetzee voor zijn roman Disgrace, dat vorig jaar ook de Booker Prize won.

Op 14 februari 1989 sprak Ayatolla Khomeini een fatwa (doodstraf) uit over Salman Rushdie vanwege de vermeende blasfemie in diens roman The Satanic Verses. Rushdie zag zich gedwongen gedurende bijna tien jaar onder te duiken. Er werden ook aanslagen gepleegd op zijn uitgevers en vertalers; zijn Japanse vertaler kwam om het leven. Hoewel Iran heeft aangegeven Rushdie's doodstraf niet meer te zullen uitvoeren is de fatwa nooit herroepen.