Rechts wint tussentijds in Italië

De rechtse oppositie in Italië heeft gisteren een duidelijke overwinning behaald bij de regionale verkiezingen. Heel Noord-Italië krijgt rechtse regiobestuurders. Ook toonaangevende gebieden als Lazio en Apulië komen onder rechts bewind.

Deze regionale verkiezingen werden beschouwd als een generale repetitie voor de parlementsverkiezingen, die uiterlijk volgend voorjaar moeten worden gehouden. Door deze uitslag is nog meer twijfel gerezen over de vraag of er geen betere kandidaten dan premier D'Alema zijn om lijsttrekker te worden voor centrum-links.

Rechts krijgt met overwinningen in Lombardije, Veneto, Piemonte en Ligurië heel het rijke en dicht-bevolkte noorden. Rechtse kandidaten wonnen ook in Apulië en stonden vandaag rond het middaguur op winst in Lazio (de regio waarin Rome ligt), Calabrië en de Abruzzen.

De regeringscoalitie, die een verkiezingsalliantie was aangegaan met Communistische Heroprichting, won in Emilia Romagna, Toscane, Umbrië, Campanië, Marche en Basilicata. Voor Molise was vanmiddag nog geen voorspelling te doen.

De opkomst bedroeg 72,6 procent. Er werd in 15 regio's gestemd. In Sicilië, Sardinië, Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige en Valle d'Aosta werd niet gestemd omdat hun autonomiestatuut hun een aparte staatsrechtelijke positie geeft.