PSV officieus kampioen na krappe winst

PSV kan zich na de 1-0 tegen Cambuur officieus kampioen van Nederland noemen. Een punt in de uitwedstrijd van komende vrijdag tegen FC Twente is voldoende om de titel definitief binnen te halen. Het is de eerste landstitel voor PSV sinds 1997.

In Eindhoven werd alleen in de rust van de wedstrijd tegen Cambuur feest gevierd vanwege de 95ste verjaardag van erelid Frits Philips. PSV speelde gistermiddag zeer matig tegen Cambuur. Pas na een uur kwam er wat vuur in de ploeg. Van Bommel zorgde toen voor 1-0. ,,We hadden gehoopt dat Heerenveen zaterdag punten zou laten liggen tegen Fortuna. Dan hadden wij in eigen huis een kampioensfeest kunnen bouwen'', excuseerde trainer Gerets zich voor het slappe spel van zijn ploeg. ,,Wij zijn wel de terechte kampioen. Dat hebben we dit seizoen ruimschoots bewezen. In moeilijke fasen zijn we goed overeind gebleven.''

Ook bij een gelijkspel of zege tegen FC Twente zal PSV zijn titel vrijdag niet uitgebreid vieren. Dat gebeurt pas op 28 april als de kampioen in eigen stadion in Eindhoven tegen RKC speelt. Burgemeester Mans van Enschede overweegt FC Twente-PSV te verbieden uit angst voor problemen met de PSV-aanhang. Er zijn maar 800 kaarten beschikbaar gesteld voor supporters uit Eindhoven.

De Champions League lonkt ook nadrukkelijk voor Heerenveen. De Friese ploeg won zaterdagavond met 3-0 van Fortuna en staat met nog vier wedstrijden te gaan stevig op de tweede plaats in de eredivisie. Vier ploegen volgen op vier punten van Heeenveen: Ajax, Feyenoord, FC Twente en Vitesse. Ajax heeft een duel minder gespeeld. Op papier heeft Heerenveen ook nog het gemakkelijkste programma, met wedstrijden tegen achtereenvolgens Roda JC (thuis), Cambuur (uit), FC Den Bosch (thuis) en De Graafschap (uit). ,,Als we goed ons best doen, moeten we die wedstrijden kunnen winnen'', oordeelde Heerenveen-trainer De Haan. ,,Ons doel is nog steeds het toernooi om de UEFA Cup. Als we de Champions League halen, is dat mooi meegenomen.''

De Haan constateerde tot zijn tevredenheid dat er zaterdagavond tegen Fortuna meer rust en vertrouwen in de ploeg zat dan in de weken ervoor. De zege kwam ook geen moment in gevaar. Lurling, Nurmela – na een leep hakje van dezelfde Lurling – en invaller Gerard de Nooijer zorgden voor de drie doelpunten.

Het sukkelende Ajax bleef gisteren in de race om de tweede plaats. Het zag er tegen AZ aanvankelijk niet goed uit voor de Amsterdamse ploeg. AZ kwam op voorsprong door een kopbal van oud-Ajacied Bosman. Een fout van AZ-keeper Moens leidde vlak voor rust de gelukkige gelijkmaker van Arveladze in. Na acht minuten in de tweede helft moest Ajax met tien man door. Witschge kreeg na wederom een onbesuisde actie zijn tweede gele kaart.

Opmerkelijk genoeg ging Ajax daarna beter voetballen. Het liep door doelpunten van Arveladze, uitblinker Gronkjaer (prachtig gekruld schot) en Winter uit naar 4-1. AZ schoot en kopte slechts op paal (Opdam) en lat (Bosman). ,,Het is duidelijk dat het beste er bij AZ af is'', oordeelde AZ-trainer Van der Lem. Door de nederlaag verloor AZ, dat op de zevende plaats staat, het contact met de bovenste zes ploegen.

In de onderste regionen van de eredivisie verzuimde FC Den Bosch afstand te nemen van hekkensluiter Cambuur. De Bosschenaren kwamen op eigen veld niet verder dan 1-1 tegen bekerfinalist NEC. Na zeven minuten stond de eindstand al op het scorebord. Janssen benutte in de eerste minuut een vrije trap voor NEC, Van der Laan scoorde uit een strafschop. Den Bosch speelt woensdag een inhaalduel tegen Ajax.